Vágólapra másolva!
Továbbra is tilos Magyarországon az úgynevezett repülő kívánságlámpások árusítása, ezért 2012-ben is folytatja a fokozott ellenőrzést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A mini hőlégballonokat tavaly augusztusban tiltották be, azóta gyakorlatilag eltűntek az üzletekből.
Vágólapra másolva!

Magyarországon továbbra is tilos a "repülő kívánságlámpások" használata, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) fokozottan ellenőrzi, hogy a kereskedelemben árusítják-e a tűzveszélyes égi lámpásokat - közölte a hatóság szerdán.

Az NFH felhívásában emlékeztet arra, hogy a tűzveszély okán a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011 augusztusában ideiglenes intézkedésként elrendelte a Magyarország területén forgalmazott kívánságlámpások forgalomból kivonását és visszahívását. Erre tekintettel az NFH ellenőrzi a tűzveszélyes égi lámpások esetleges forgalmazását.

Az elmúlt negyedéves ellenőrzési tapasztalata, hogy jellemzően megszűnt ezen termékek értékesítése, azonban a fogyasztóvédők négy esetben még találtak kívánságlámpást árusító vállalkozást.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a nyílt lángot hordozó mini hőlégballonokat a sötét égbolton nyújtott látvány céljából, jellemzően rendezvényeken használták korábban. A földtől eltávolodó ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után teljes mértékben ellenőrizhetetlenné válik, ezért a tiltás - közölte az NFH. Használatuk 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.