Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Aggódik az ENSZ a magyar menekültügy miatt

Vágólapra másolva!
A menekültügyi törvény egy évvel ezelőtti módosítása után Magyarországon gyakrabban zárják be a menedékkérőket, és fennáll a Szerbiába való visszatoloncolás veszélye, mivel biztonságos országként tekintenek rá - véli az ENSZ menekültügyi szervezetének bécsi képviselője.
Vágólapra másolva!

Aggodalmának adott hangot a magyar menekültüggyel kapcsolatban az ENSZ illetékes szervezetének egy bécsi képviselője - írta egy szerdai osztrák napilap. "A rendelkezésünkre álló tények nyugtalanítóak" - fogalmazott Christoph Pinter az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bécsi irodájának vezetője a Der Standard című napilapnak. Hozzátette, hogy folyamatban van egy részletes jelentés készítése.

A cikk szerint egy éve, a menekültügyi törvény módosítása óta Magyarországon gyakrabban zárják be a menedékkérőket. Azt írják, hogy azt, aki illegálisan lépi át a határt, a rendőrség őrizetbe veszi akkor is, ha azonnal menekült státusért folyamodik. Hozzáteszik, hogy az őrizet gyakran a kérelem befogadása után is érvényes marad, akár egy éven át is.

Az UNHCR munkatársa szerint a genfi menekültjogi egyezmény 31. cikke arra kötelezi az államokat, hogy jogosulatlan beutazás vagy tartózkodás miatt ne szabjanak ki büntetést menekültekre. Pinter szerint ez a rendelkezés a szabadságvesztés tilalmát is magában foglalja.

Noha kiskorúakat a magyar törvény értelmében nem szabad bebörtönözni, a cikk szerint a 18 év feletti, illetve alatti életkort gyakran ránézésre állapítják meg. "Az UNHCR visszaélésekről is értesült. Mindez azokra a menedékkérőkre is vonatkozik, akiket az Európai Unió II. Dublini Egyezménye alapján küldenek vissza Ausztriából Magyarországra" - mondta Pinter.

A Der Standard úgy tudja, az UNCHR az osztrák menekültügyi törvényszéket már tavaly októberben tájékoztatta a magyarországi helyzetről. A lap a birtokába került levél alapján azt írta, hogy az ENSZ-hivatal többek között az őrizetbe vételi gyakorlat, a mostoha fogva tartási körülmények mellett arra is felhívta az osztrákok figyelmét, hogy fennáll a Szerbiába való visszatoloncolás veszélye. Magyarország biztonságos harmadik országnak tekinti Szerbiát. Az ENSZ illetékese ezzel nem ért egyet - áll a cikkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről