Később dönt az útdíjról a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány néhány nap múlva dönt a BKV helyzetének megoldására benyújtott javaslatokról - mondta Tarlós István főpolgármester a keddi kormányülés után, amelyen a BKV finanszírozásáról tárgyaltak. A főpolgármester arról nem beszélt, hogy a kormány támogatta-e a havi tízezer forintos útdíjat, amelyet minden Budapestre érkező autósnak meg kellene fizetnie.
Vágólapra másolva!

"Még pár nap, amíg dönt a kormány a BKV helyzetének megoldására benyújtott javaslatokról" - mondta Tarlós István főpolgármester a kedd délelőtti kormányülésről távozóban. A főpolgármester további részletekről délután két órára meghirdetett sajtótájékoztatóján beszél majd.

Hétfőn derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a havi tízezer forintos útdíj bevezetését támogatja a főváros kormánynak küldött javaslatai közül. Az Index birtokába került dokumentum szerint az úthasználati díjat a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani papíralapú matrica formájában.

Tarlós István főpolgármester hétfőn az [origo]-nak kijelentette, hogy sem ő, sem a budapesti városvezetés nem támogatja a javaslatban szereplő útdíj bevezetését, "ez egy kerületi polgármester ötlete volt, ezért került be a megoldási javaslatok közé". Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere közleményében visszautasította, hogy ő találta ki az útdíjat.

A Fidesz-KDNP január közepén ötfős delegációt jelölt ki, hogy tárgyaljon a kormánnyal a BKV finanszírozásáról. Tarlós István főpolgármester mellett a delegáció tagja volt két helyettese, Bagdy Gábor és György István, Németh Zoltán fideszes frakcióvezető, illetve Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere. A delegáció egy nyolcpontos javaslatcsomagot küldött a kormánynak arról, szerintük hogyan lehetne rendbe tenni a BKV pénzügyi helyzetét. Az ötletek között szerepel az útdíj mellett például a közösségi közlekedési adó kivetése, a helyi iparűzési adó emelése vagy az egységes fővárosi parkolási rendszer kialakítása.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki a kormány nevében tárgyalt a BKV helyzetéről, hétfőn azt mondta: "2012-ben a tárca nem lát lehetőséget a parlament által már elfogadott jogszabályok módosítására". Szatmáry Kristóf példaként említette az elfogadott adótörvényeket, a forrásmegosztást, valamint a parkolási bevételeket. Ezeknek a pénzeknek az átcsoportosítását tehát nem támogatja a tárca.