Újabb levelet küld Orbán a végtörlesztésről

Orbán Viktor, parlament, plenáris ülés, országgyűlés
Vágólapra másolva!
Január elején újabb levelet küld a közszférában dolgozóknak Orbán Viktor a végtörlesztés pontos menetéről. A kormányfő ezt a péntek reggeli rádióinterjúban jelentette be, ahol a rezidensek követeléseiről azt mondta, nem beszéli a zsarolás nyelvét, és a kormány addig nem tud foglalkozni az orvosok béremelésével, amíg a kórházak adósságban úsznak. A magyar kormányt ért külföldi kritikák miatt szerinte nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, a magyar jogalkotásba pedig senki a világon nem szólhat bele.
Vágólapra másolva!

Határozott elképzelése van a kormánynak a közalkalmazottak végtörlesztésének menetéről, ezért az állami dolgozók január elején kézhez kapnak erről egy újabb levelet - mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel Orbán Viktor. A kormányfő decemberben már küldött egy levelet a közszférában dolgozóknak, amelyben egy kedvezményes forinthitel lehetőségével buzdította őket végtörlesztésre. A levélben az szerepelt, hogy ennek a hitelkonstrukciónak a részleteit januárban fogják megismertetni, várhatóan erről fog szólni az újabb levél.

A kormányfő a végtörlesztésről azt mondta: ez a modern kori Magyaroroszág legnagyobb pénzügyi akciósorozata, szinte "adósrabszolgaság elleni küzdelemként" is felfogható a devizahitelesek "kiszabadítása". A Bankszövetséggel kötött megállapodás Orbán szerint még nem végződött happy enddel, de szerinte sokatmondó, hogy december 23-ig 87 ezer család már végtörlesztetett. "Azoknak, akik nem tudnak élni a végtörlesztés lehetőségével, olyan konstrukciót tettünk le az asztalra, amelynek hatására jövőre, átlagosan harminc százalékkal csökken a törlesztőrészletük" - tette hozzá a miniszterelnök.

Arról, hogy korlátozott ideig (december 30.) lehet benyújtani a végtörlesztési igényeket, Orbán Viktor azt mondta, a bankok abban érdekeltek, hogy ha egy ilyen hatalmas pénzügyi akciót megindítottak, akkor annak időhatárai beláthatóak legyenek. "Nem babra megy a játék" - fogalmazott a kormányfő.

Több mint négyezer milliárd forint a jelenlegi lakáscélú devizahitel-állomány - emlékeztetett Orbán, aki szerint ezért az államot is terheli a felelősség. "Épelméjű országokban a felelős politikusok megállíották azt a folyamatot, amely arra buzdított, hogy külföldi devizában vegyék fel a hiteleket. Az előző kormány hibája miatt az államot terheli a felelősség".

A magyar kormányt érő külföldi kritikákról az mondta, általában minden jóindulatú tanácsot érdemes megfontolni, és "nem zárhatjuk ki, hogy ezek jóindulatú tanácsok". A magyar jogalkotásba azonban senki sem szólhat bele, "senki sem létezik a világon, aki megmondhatná, hogy a magyar komány milyen jogszabályokat alkosson". A kormányfő szerint egyáltalán nem szokatlan a vita, ha egy-egy kormánydöntés ütközik az uniós joggal.

Az IMF-delegáció hazautazása és a nemzetközi hitelminősítők leminősítése között Orbán szerint nem kell összefüggést keresni: "nem szabad összeesküvés-elmélet szemüvegén keresztül nézni a világot". Az IMF-tárgyalásról pedig ismételten azt mondta: fontos, de nem húsbavágó.

A 2012-es költségvetést figyelemreméltónak nevezte a péntek reggeli interjúban, hiszen az véleménye szerint a hiányt alacsonyan tartja, az államdósságot csökkenti úgy, hogy közben a gazdaságot nem köti gúzsba.

Az orvos rezidensek követeléseiről Orbán azt mondta, megállapodásra kell törekedni. Az első és legfontosabb feladat azonban szerinte az, hogy az országban beteg ember ellátatlanul nem maradhat. "Én a zsarolás nyelvét nem beszélem. Ha sztrájk vagy ellenállás lesz, akkor is megoldjuk a betegellátását" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy az egészségvédelmi akciócsportok már fel is álltak, mert nem állhat elő olyan helyzet, hogy Magyarországon nem működik az egészségügy. "Annyit kérek az orvosoktól, hogy lássák be: egy kuplerájt örököltünk, addig nem tudok jó lelkiismerettel foglalkozni az orvosok bérével, amíg a kórházak adósságban úsznak" - tette hozzá a miniszterelnök. 2012-re nézve van annyi pénz, hogy elfogadható béremelést tudjunk adni azoknak az orvosoknak, akik valóban a magyar egészségügyben akarnak dolgozni - mondta.

A parlament pénteken tartja idei utolsó ülését: elfogadhatnak több fontos törvényt. Orbán ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: amikor egy új alkotmányos rendszert építünk fel, az szinte felér egy rendszerváltással. "Zűrzavaros, rendetlen országból kellett egy közös rendre épülő országot megalkotnunk. Komoly reményeim vannak az új alkotmánnyal kapcsolatban, megteremthei a nemzeti nagyság alapjait" - mondta.

Szintén pénteken szavazhatnak az új jegybanktörvényről is, amelyről a kormányfő azt mondta: Brüsszelben 15 javaslatot fogalmaztak meg az új törvénnyel kapcsolatban, ebből 13-at a parlament illetékes bizottsága be is fogadott.