Megakasztotta a Jobbik a kormánypárti törvénydömpinget

Vágólapra másolva!
Megerősítő népszavazást kezdeményezett egy jobbikos képviselő a pénteken elfogadott egyházügyi törvényről és az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit tartalmazó jogszabályról. Lázár János fideszes frakcióvezető szerint a Jobbik így akarja megakadályozni, hogy az új törvények január elsején életbe lépjenek. Végül a parlamenti ülést levezető elnök arra hivatkozva utasította el a jobbikos kezdeményezést, hogy az nem felel meg az alkotmánynak.
Vágólapra másolva!

A házbizottság összehívását kérte Lázár János fideszes frakcióvezető, mert - mint mondta - a Jobbik-frakció "élni kíván azzal a házszabály által biztosított lehetőséggel, hogy jóváhagyott, de ki nem hirdetett törvényekről megerősítő népszavazást kezdeményezzen". "Ma egy jobbikos képviselő indítványt tett arra, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit tartalmazó jogszabályt és az egyházügyi törvényt bocsássuk népszavazásra" - mondta Lázár a parlamentben.

A kezdeményezést a kormánypárti többség könnyen leszavazhatja, de a házszabály szerint csak a parlament következő ülésén teheti ezt meg. A szabályok szerint "az országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni. Az országgyűlés a zárószavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról". Vagyis csak a következő ülésen dönthet a parlament a népszavazási kezdeményezésről, január elsejéig, a törvények és az alkotmány hatályba lépéséig viszont a mostani tervek szerint nem tart több ülést a parlament.

"Ez az alkotmányos rendszer hatályba lépésének megakadályozására tett, reményeim szerint utolsó, kísérlet" - mondta Lázár, akinek kezdeményezésére a házbizottság rendkívüli ülést tartott az indítványról. A parlamenti ülést levezető Latorcai János a bizottsági tanácskozást követően közölte, hogy a jobbikos képviselők kezdeményezése nem felel meg a hatályos alkotmánynak, mert az kimondja, hogy a képviselők egyharmada kezdeményezhet népszavazást.

Novák Előd jobbikos képviselő erre úgy reagált, hogy "a helyzet azért nem egyértelmű, amit bizonyít az is, hogy a házbizottságban a kezdeményezés visszavonására kérte Vona Gábort a Fidesz". Novák szerint a házszabály szerint joguk van a megerősítő népszavazás kezdeményezni, az alkotmány levezető elnök által említett paragrafusa önálló népszavazási kezdeményezésekre vonatkozik. Novák hozzátette, hogy nincs mit mást tennünk, mint tudomásul venni a házelnök döntését, fellebbezési lehetőség nincs, önök döntenek". Latorcai erre annyit mondott, hogy a házszabály az alkotmányt nem írja fölül.