Kivonult a parlamentből az MSZP és az LMP

Vágólapra másolva!
Kivonult a szocialista frakció a parlamentből az idei utolsó, pénteki ülésnapon. Az LMP és a Demokratikus Koalíció korábban jelezte, hogy nem vesz részt a szavazásokban, így képviselőik szinten nem maradtak az ülésteremben.
Vágólapra másolva!

A napirend előtti felszólalások elhangzása után hagyták el az üléstermet az ellenzéki MSZP képviselőcsoportjának tagjai. Józsa István frakcióvezetőhelyettes a kivonulás előtt azt mondta: a kormánytöbbség olyan törvényeket akar elfogadtatni az országgyűléssel, amelyek szerinte az eddigieknél is jobban aláássák a Magyarországgal szembeni befektetői bizalmat, és ebben a szocialisták nem hajlandóak részt venni.

Józsa szerint hiteltelenné vált a kormány gazdaságpolitikája, és kritizálta, hogy a kormány megemelte az áfát, a jövedéki adót, az eva-kulcsot, ugyanakkor eltörli az adójóváírást. "Csökkenő bérek, emelkedő árak, ez a Fidesz kormányzásának mérlege. Csődtömeg, amit a gazdaságban elindítottak" - mondta a szocialista politikus.

Az LMP - amely már a szerdai ülésnapon is kivonult - már korábban jelezte, hogy a parlamenti szavazásokban nem vesz részt, a frakció tagjai csak napirend előtt szólalnak fel a téli rendkívüli ülésszakban. A Demokratikus Koalíció is korábban jelezte, hogy nem vesz részt a szavazásokban, így a párt tíz képviselője sincs a teremben.

Az év utolsó ülésén a képviselők a tervek szerint nyolc törvényről döntenek: megszavazhatják például a külföldről sokat kritizált jegybanktörvényt, illetve az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések elfogadásával lehetővé válhat a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása. Emellett az egyházügyi törvényről, a házszabály módosításáról és egy új szervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ létrehozásáról is szavaznak a képviselők.