A következmények megfontolására sürget levelében Clinton

Vágólapra másolva!
Sajnálatát fejezi ki levelében Hillary Clinton amiatt, hogy a magyar és az amerikai kormány közötti korábbi párbeszéd nem vezetett a törvények alapos újragondolásához. Az Egyesült Államok külügyminisztere azt írja: a maga részéről sürgetné, hogy Orbán fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba.
Vágólapra másolva!

Teljes terjedelmében közli a pénteki Népszabadság Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Orbán Viktornak küldött december 23-ai levelét. A diplomáciai dokumentum elején Clinton megemlékezik a magyar kormányfővel tartott júniusi találkozójáról.

Nyáron már beszélgetett a kormányfővel a magyar demokratikus intézmények megőrzéséről és arról, hogy biztosítani kell ezek további erősödését és növekedését. "Kifejeztem aggodalmunkat a tervezett alkotmányos változásokkal kapcsolatban az Ön országában, kiemelten kérve az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a kormány átláthatósága melletti valódi elkötelezettséget" - olvasható a levélben.

"Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak. A sarkalatos törvények alapos vizsgálatára épülnek, valamint olyan nemzetközi, nagy tiszteletnek örvendő civiel szervezetek elemzésén alapulnak, mint a Trasnparency International" - írja Clinton.

Levelében a külügyminiszter emlékeztet rá, hogy két hét van az új magyar alkotmány és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények életbelépéséig. "Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához". Hillary Clinton azt írja: a maga részéről sürgetné, hogy Orbán fontolja meg a következményeit annak, hogy ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba.

A levélben szóba kerül az Országos Bírósági Hivatal elnökének kezében összpontosuló hatalom, az egyházügyi törvény (amelyet a levél megérkezése előtt vont vissza a kormány) és a médiatörvény is.