Magyar Nemzet: Havi húszezres pótlékukért perelnek a mentők

Vágólapra másolva!
A nemrég alakult Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége pert indított az Országos Mentőszolgálat ellen. A szervezet öt évre visszamenőleg szeretné megkapni az úgynevezett egészségkárosodási kockázati pótlékot, aminek összege havonta húszezer forint. Mindez 5600 embert érint, a ki nem fizetett pótlékok pedig több milliárd forintot tesznek ki.
Vágólapra másolva!

Pert indított az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ellen a nemrég alakult Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. Az érdekvédelmi szervezet szerint az OMSZ évek óta jogellenesen nem fizeti ki a dolgozóknak az úgynevezett egészségkárosodási kockázati pótlékot, aminek összege havonta húszezer forint lenne.

Kusper Zsolt, a szervezet elnöke azt szeretné elérni, hogy az elmaradt összeget öt évre visszamenőleg, kamatostul kapják meg a dolgozók, a bíróság pedig a jövőre nézve kötelezze a munkáltatót a pótlék rendszeres folyósítására. Mindez az OMSZ teljes kivonuló állományát érinti, azaz körülbelül 5600 embert. A ki nem fizetett pótlékok több milliárd forintot tesznek ki - mondta a lapnak Kusper Zsolt.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy mások is fontolgatják hasonló eljárás megindítását. Az elmaradt pótlékok kifizetését a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete is kezdeményezte, de keresetüket a bíróság elutasította - írja a lap.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője korábban az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, mindenki elismeri, hogy a mentőmunka veszélyes, a jogszabály szerint azonban a szóban forgó pótlékra jogosultaknál legalább a munkaidő felében ezeknek a kockázatoknak érvényesülniük kell. A mentőmunka esetében pedig ez szerinte nem állja meg a helyét, hiszen a mentőállomások többségén a mentőegységek nem folyamatos munkában töltik az időt, hanem amikor riasztás van, akkor mennek ki a beteghez. A szóvivő szerint tény, hogy a fizetések nincsenek arányban azzal a terheléssel, testi-lelki megpróbáltatással, aminek nap mint nap ki vannak téve a dolgozók.