Kordonbontás és dulakodás az MTV-székháznál

kordonbontás, mtv székház
Vágólapra másolva!
Több szocialista országgyűlési képviselő közreműködésével aktivisták délelőtt ledöntötték a Magyar Televízió Kunigunda utcai gyártóbázisa körül karácsonykor felhúzott kordont. A kerítést, majd a "rend helyreállítását" a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kérte, mások mellett arra hivatkozva, hogy a területen éhségsztrájkot folytatók adventi koszorúja tűzveszélyes.
Vágólapra másolva!

Három országgyűlési képviselő több aktivistával együtt lebontotta az MTV épülete körül húzott kordont csütörtök délelőtt. Magyar Katalin civil aktivista az [origo]-nak azt mondta, hogy Varju László a Demokratikus koalíció, valamint Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők elmozdították a kordont tartó súlyokat, majd ledöntötték azokat végig az egész épület körül. Tájékoztatása szerint a rendőrség a helyszínen tartózkodott, de nem intézkedtek, a biztonsági őrök pedig "bementek az épületbe".

Az MTI helyszíni tudósítója szerint mintegy húsz szimpatizáns döntötte le a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda úti épületénél az éhségsztrájkolókat körülvevő kordont. A tudósító szerint ezt az előzte meg, hogy Varju László, Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás csavarkulccsal megkezdte a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványukat látva a biztonsági őrök átengedték őket a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és az éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet.

Lendvai Ildikó az [origo]-nak azt mondta, hogy tárgyaltak Böröcz Istvánnal, az MTVA vezérigazgatójával délelőtt, aki azt mondta nekik: az MTVA úgy fogja fel, hogy a demonstrálók birtokháborítást követnek el. A szocialista politikus azt mondta, hogy mutattak nekik egy levelet, melyben az MTVA felkéri az épületet üzemeltetőjét, hogy gondoskodjon az eredeti állapot helyreállításáról és a demonstrálók békés eltávolításáról. Lendvai Ildikó szerint a levélben érvként szerepelt, hogy az MTVA szerint a demonstrálók tűzveszélyt okoztak a karácsonykor meggyújtott adventi koszorújukkal, egy esetleges bombariadónál nehézkes lenne miattuk az épület kiürítése, valamint az is, hogy a sztrájkolók sértegetik a munkába járókat.

Az MTVA szóvivője a kordonbontás után közölte, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap levélben kérte "a rend és a zavartalan működés helyreállítására" a közmédia gyártóbázisának tulajdonosát. Cserháti Ágnes elmondása szerint az alap üdvözli a tulajdonos reggeli intézkedéseit. Az épületből kijövő biztonsági szolgálat hajnali fél hatkor kezdte el összezárni azt a kordont, amelyet december 24-én húztak fel a tévé székháza köré.

Kembe Sorel-Arthur (aki legutóbb a Duna2 Éjjeli őrjárat című műsorában dolgozott riporterként, de a közmédiát (érintő újabb létszámleépítési hullám őt is sújtotta) Facebook-bejegyzése szerint "reggel az MTVA fizikai erőszakkal ki akarta szorítani az éhségsztrájkolókat, az általuk kijelölt területről. Érkezett erősítés parlamenti képviselők személyében". Bejegyzése szerint, miután egy rövid egyeztetés után kiderült, hogy az MTVA képviselői semmilyen jogalapot nem tudtak adni a kordon felállításáról, illetve arról, hogy ki rendelte el annak bezárását, Lendvai Ildikó és Varjú László elkezdték csavarkulcsokkal bontani a kordont. Kembe Sorel-Arthur szerint pár őr ki akarta csavarni a kezükből a szerszámokat, de akkorra már a tömeg bontott a kordont.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
A rácsokat a földre borították

Az MTV épületéből kijövő biztonsági szolgálat hajnali fél hatkor kezdte el összezárni azt a kordont, amelyet december 24-én húztak fel a tévé székháza köré - mondta az [origo]-nak csütörtök reggel Ungvári Katalin civil támogató, aki szemtanúja volt a hajnali eseményeknek. Elmondása szerint a cég emberei kötéllel kapcsolták össze a kordon utolsó két elemét, mindössze akkora rés maradt, amelyet az egyik éhségsztrájkoló teste foglal el. Több éhségsztrájkoló a számukra korábban kijelölt területen kívül rekedt, azok, akik az éjszakát a közeli lakókocsiban töltötték - mondta Ungvári Katalin. Az aktivista elmondta azt is, hogy a helyszínen van a parlamenti képviselők mellett Iványi Gábor lelkész, akit Ungvári elmondása szerint az "egyik biztonsági kézzel próbált ellökni".

Az aktivista szerint a rendőrség többször is megjelent a helyszínen, de nem intézkedtek, mindössze azt mondták, hogy senki ne alkalmazzon erőszakot. Mint mondta, a közelben jelenleg is ott áll egy rendőrautó, benne rendőrökkel. Ungvári szerint a helyszínen jelenleg a sajtó, 20-30 civil és ugyenennyi biztonsági őr tartózkodik. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője megerősítette az [origo] kérdésére, hogy valóban kimentek a rendőrök hajnalban a tévészékházhoz, miután kihívták őket. Igazoltattak is a magánterületnek minősülő helyszínen, például Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnökét.

Az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport csütörtök reggeli Facebook-bejegyzése szerint "2011. december 29.-én fél hatkor a biztonsági szolgálat emberei erőszakkal és erőszakkal fenyegetéssel megpróbálták eltávolítani az éhségsztrájkolókat az éhségsztrájkra kijelölt helyről (...), az éhségsztrájkolókat szabad mozgásukban és személyi szabadságukban korlátozzák". Mint írták, a helyszínre kiérkezett rendőri egységek igazoltatták a helyszínen tartózkodókat, majd pedig jelezték, hogy amennyiben bűncselekmény történik, bármelyik rendőri szervnél tehetnek büntető feljelentést.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs vezetője, Szabó László által létrehozott és az éhségsztrájk eseményeit követő Facebook-oldal közlése megerősíti a reggel történteket. Az odalon az olvasható, hogy "a Kunigunda utcai gyártóbázis (az épület) magántulajdonban van. Hosszú évekkel ezelőtt egy magáncég építette, az akkori MTV bérbevette. 40 évre. Demonstrációt bejelentés és engedély nélkül magánterületen tartani jogellenes. Olyan, mintha a konyhánkba telepedne valaki, anélkül, hogy megkérdezné, jöhet-e. A hatályos jogszabályok betartása mindnkire nézve kötelező."

Az MTV székháza előtt december 10-én kezdtek éhségsztrájkba a közmédiások, miután kitudódott, hogy Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kiretusálták több híradós anyagból. A tüntetők a közmédia függetlenségét követelik a felelősök eltávolítása mellett.

December 27-én az MTVA azonnali hatállyal kirúgta azt a két közszolgálati alkalmazottat és szakszervezeti vezetőt, akik december 10-e óta éhségsztrájkolnak. Nagy Navarro Balázsnak, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnökének és Szávuly Arankának azért mondtak fel a közleményük szerint, mert "több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót".