Kocsit tesznek a kormánybiztosok alá

Vágólapra másolva!
Gépkocsihasználat illeti meg ezentúl a közigazgatási államtitkárokat és a kormánybiztosokat is egy kedden megjelent kormányrendelet szerint. Ezzel jelentősen bővül az állami gépkocsihasználatra jogosultak köre.
Vágólapra másolva!

A miniszterek és az államtitkárok mellett a közigazgatási államtitkárokat és a kormánybiztosokat is megilleti szerdától a személyes gépkocsihasználat és sofőr. A kabinet erről szóló rendelete a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Az eddigi szabályozás szerint csak lehetőség volt a gépkocsihasználat engedélyezése a közigazgatási államtitkároknak és kormánybiztosoknak.

Az új rendelkezés bővíti azok körét, akiknek megállapítható személyes gépkocsihasználat. Így a jövőben nemcsak a helyettes államtitkároknak, a kabinetfőnököknek, a kormányhivatalok vezetőhelyetteseinek, a központi hivatalok vezetőinek, a kormánymegbízottaknak és a külföldre akkreditált magyar külképviselet-vezetőknek biztosítható ilyen juttatás, hanem a miniszteri, valamint a miniszterelnöki biztosoknak is. Az engedélyezés során a közigazgatási minőség- és személyzetpolitikáért felelős miniszter határozza meg, hogy a jogosult havonta hány kilométert tehet meg térítésmentesen.

A személyes gépkocsihasználatra biztosított autó hivatalos és magáncélú utazásra egyaránt igénybe vehető. Az említett minisztériumi vezetők által irányított szervezeti egységeknek a szakminiszter indokolt esetben további gépkocsihasználatot is engedélyezhet. Ezek az autók azonban kizárólag hivatalos célú használatra vehetők igénybe.