Panelekkel terelgeti Orbánt levelében Hillary Clinton

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Egyértelműen neheztelő a hangvétele annak a levélnek, amelyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszter küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek - állította az [origo]-nak a levél tartalmát ismerő több forrás. Clinton a médiatörvényt, az új bírósági igazgatást és az egyházügyi törvényt kifogásolja, utóbbival kapcsolatban például azt javasolja, legyen megengedőbb a magyar kormány. Értesüléseink szerint  péntekig elküldik Orbán válaszát is, amely udvarias, de elutasító lesz.
Vágólapra másolva!

"Udvarias, de neheztelő hangvitelű" az [origo] kormányzati forrásai szerint az a levél, amelyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még karácsony előtt küldött Orbán Viktornak.

A levél ismerői szerint a bevezetőben az amerikai diplomácia vezetője "kötelező köröket fut" az afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról, köszönettel és elismeréssel szólva a misszióban való magyar részvételért. Utána azonban a bírálatra tér, felidézve júniusi budapesti látogatását, amelyen egyszer már jelezte Orbán Viktornak a demokratikus intézményrendszer átformálásával, valamint a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait, de megemlíti azt is, hogy nemrégiben a budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kaunalakis is jelezte Orbánnak, milyen problémákat lát az amerikai diplomácia a magyar kormánynak a demokratikus intézményekhez való hozzáállásában.

Néhány javaslattal is előállt Clinton

A levél, amelyről kedden elsőként a Népszabadság internetes kiadása írt, a dokumentum tartalmát ismerő kormányzati források szerint óvatos formulákba csomagolva adagolja a bírálatot. Az amerikai külügyminiszter például azt írta szerintük, hogy "nem akarja elvitatni a magyar kormány jogát, hogy olyan törvényeket hozzon, amilyeneket jónak ítél", vagy hogy "érdemes átgondolnia", hogy a fékek és ellensúlyok rendszere megfelelően működik-e az országban.

A kormányzati források szerint Clinton az általánosságok, illetve a korábbi bírálatok ismétlése mellett három konkrét dolgot kifogásolt a levélben: az egy hónapja elfogadott igazságügyi törvénycsomagról írva "finomítandónak" nevezi például az új bírói hivatal vezetőjének hatásköreit (a hivatal élére Handó Tündét, a Fővárosi Munkaügyi bíróság vezetőjét, a Fidesz európai parlamenti frakcióját vezető Szájer József feleségét választotta meg december közepén a kormánytöbbség); az alkotmányíróság által a múlt héten megsemmisített, de most pénteken várhatóan lényegi változtatás nélkül elfogadásra kerülő egyházügyi törvényt az állam által elismert egyházak körének szűkre szabása miatt bírálta, és megengedőbb kormányzati hozzáállást sürgetett; és a korábban számos nemzetközi bírálatot kapó médiatörvényben is módosításokat javasol a levélben Clinton a sajtó szabadságának érvényesülésére hivatkozva (Clinton levelében kitért a médiahatóságnak arra a múlt heti döntésére is, amely szerint elveszíti frekvenciáját a Klubrádió).

Panelek kerültek elő a levélben

Egy forrás - aki olvasta Clinton levelét, illetve ismeri Orbán Viktor és Hillary Clinton nyári, valamint Orbán és a budapesti amerikai nagykövet októberi találkozójának részleteit - azt állította, a külügyminiszter írásában több helyütt a nagykövet fordulatai, "szövegpanelei" köszönnek vissza, ezért sejtése szerint a külügyminiszter vagy Eleni Tsakopoulos Kaunalakisszal együttműködve írta a levelet, esetleg a nagykövet személyesen írt vagy fogalmazott abban egyes részeket.

A budapesti amerikai nagykövet októberben sajtóinformációk szerint szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, úgynevezett démarche-t adott át az amerikai külügyminisztérium nevében Orbán Viktornak, sérelmezve a kormány több intézkedését. A találkozó után a miniszterelnök szóvivője tagadta, hogy a "kifejezetten jó hangulatú" találkozón szó volt bármiféle tiltakozásról, a nagykövet azonban azóta nyilatkozatban és cikkben is jelezte, hogy több magyar kormányzati intézkedés miatt aggódik az amerikai kormány, és ezt szóvá is tették Orbánnak.

A levél tartalmáról szóló értesüléseinket egy magas beosztású külügyminisztériumi forrás is megerősítette, aki úgy tudja, hogy a miniszterelnök titkársága péntekig várhatóan elküldi válaszát Hillary Clintonnak. "A tartalmi válasz már megvan, a szöveg még nincsen" - tette hozzá a forrás, aki szerint a válasz a levélhez hasonlóan "udvarias hangnemű, a kritikákat illetően azonban elutasító" lesz.

Az amerikai nagykövetség kedden nem erősítette meg, hogy Clinton valóban levelet írt Orbán Viktornak, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor elismerte, hogy Orbán Viktor levelet kapott az amerikai külügyminisztertől, amelyben Szijjártó Péter szerint Hillary Clinton "alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba". A szóvivő azt is hozzátette, hogy "a miniszterelnök a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre".