Alkotmányellenes a guberálás szabálysértéssé minősítése

Vágólapra másolva!
Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a kaposvári önkormányzat rendeletét, amely szabálysértéssé minősítette a guberálást. A testülethez Szabó Máté ombudsman fordult, mert szerinte az önkormányzat indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek alapjogait.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (Ab) a guberálás szabálysértéssé minősítését, ezért a testület szerdán megsemmisítette az ezzel kapcsolatos kaposvári önkormányzati rendelet vonatkozó részét.

A testülethez az állampolgári jogok országgyűlési biztosa fordult, kifogásolva a szabályozást. Szabó Máté már tavaly májusban közleményben fejtette ki, hogy a rendelkezéssel a kaposvári önkormányzat érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek alapjogait.

A testület - mint azt a határozatról szóló közleményben írják - tekintettel volt arra, hogy "a guberálási tevékenység többnyire az életben maradáshoz szükséges javak megszerzésére irányuló, mások jogait és a közrendet nem sértő kényszerű cselekvés, amelynek a társadalomra való veszélyessége nem állapítható meg". Ezért az a rendeleti szabály, amely pénzbírsággal (és annak meg nem fizetése esetén a személyi szabadságot korlátozó közérdekű munka és elzárás kiszabásával) fenyegeti a guberálókat, súlyosan veszélyezteti az érintett magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók létfenntartását.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozta azt is, hogy ha az önkormányzat szabálysértéssé nyilvánítja a szemetelést meg nem valósító cselekményeket (a dolgok szemétből való kivételét és a guberálást), azzal a hajléktalan vagy az egzisztenciálisan más módon kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket stigmatizálja. Ez pedig az alkotmány által tiltott "egyéb helyzet szerinti hátrányos megkülönböztetést okoz".

A határozathoz Bragyova András, Dienes-Oehm Egon, Kiss László, Lenkovics Barnabás és Lévay Miklós alkotmánybírók párhuzamos indokolást, Pokol Béla és Szívós Mária alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.

Kaposvár önkormányzata kész módosítani a jogszabály megfogalmazásán, de guberálni továbbra is tilos - reagált a városháza szóvivője az Alkotmánybíróság döntésére. Répás Orsolya az MTI-nek azt mondta: a guberálást mint létformát továbbra sem engedélyezik Kaposváron, mert minden rászoruló, aki kér, az segítséget is kap az önkormányzattól. "Ha a jogszabály megfogalmazása nem megfelelő, akkor módosítjuk, de a szemét szétszórása, a környezet ilyen szennyezése és a romlott étel fogyasztása továbbra is tiltott lesz Kaposváron, főként a guberálók egészségének érdekében" - tette hozzá a szóvivő.