Bugár: Nem hozott magyar-szlovák megbékélést a fideszes kétharmad

Vágólapra másolva!
A határon túli magyarok szavazati jogát és az Orbán-kormány eddigi teljesítményét kritizálta egy keddi interjúban a Híd szlovákiai párt elnöke. Bugár Béla szerint az ő magyar-szlovák pártjának semmi kapcsolata nincs a Fidesszel, de erről nem a Híd tehet, a magyar kormánypárt döntött így.
Vágólapra másolva!

Nincs semmiféle kapcsolat a Híd magyar-szlovák párt és a Fidesz között - mondta egy keddi interjúban Bugár Béla, a Híd elnöke. A SITA pozsonyi hírügynökség által közölt interjúban Bugár arra utalt, hogy a korábbi szlovákiai kormánypárt és a magyar kormánypárt közötti kapcsolat hiányáról a Fidesz tehet. "A Fidesz döntött úgy, ahogy. Mi ezt tiszteletben tartjuk, még ha azt gondoljuk is, hogy ezt nem jól teszi. Benne voltunk a [szlovák] kormányban, vannak információink, lehettünk volna közvetítők, de ez az ő döntésük" - mondta.

Bugár Béla az interjúban közvetve kritizálta az Orbán-kormány politikáját, többek között a határon túli magyaroknak kínált magyar választójogot is. Szerinte a választójoggal járó magyar állampolgárság segíthet Orbánnak a hatalom megtartásában, "teheti mindezt a saját érdekében is". "Engem, ha Magyarországon élnék, zavarna, hogy azok az emberek, akik nem ott fizetik adóikat, és nem ott élnek, egyszerre csak valamire utasítanak. Ő további négy évig kormányozni fog, holott én valami mást akartam" - magyarázta.

A politikus szerint nem sokban járult hozzá a problémák megoldásához az, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett a parlamentben. "Bizonyos témák erővel vannak átnyomva Szlovákiába is, és ez csak feszültséget gerjeszt" - mondta.

A magyar parlament december 23-án fogadta el az új választási törvényt, amely szerint egyfordulóssá válik a választási rendszer, és a határon túli magyarok is szavazhatnak. Aki magyarországi lakhellyel rendelkezik, az egyéni és pártlistára is szavazhat, akinek nincs magyar lakcíme, az külföldről az országos listára adhatja le szavazatát.