Kirúgták a közmédiáért éhségsztrájkolókat

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal kirúgta az MTVA azt a két közszolgálati alkalmazottat és szakszervezeti vezetőt, akik december 10-e óta éhségsztrájkolnak a köztévé székháza előtt. Az indoklás szerint a tüntetők jogellenesen léptek fel, és "provokálták a munkáltatót". A döntés ellen tiltakozott az MSZP, az LMP és három médiás szakszervezet, de a tüntetés helyszínére látogatott Demszky Gábor korábbi főpolgármester is.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli felmondással kirúgta az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap azt a két szakszervezeti vezetőt, akik a közszolgálati csatornák Kunigunda utcai székházának bejárata előtt éhségsztrájkolnak két hete, a közmédia függetlenségét követelve. Nagy Navarro Balázsnak, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnökének és Szávuly Arankának kedden mondott fel azonnali hatállyal az MTVA. A szervezet közleménye szerint azért rúgták ki a két alkalmazottat, mert "több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót".

"Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak. Tevékenységükkel kifejezésre juttatták, hogy nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni, ezért nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével" - olvasható a közleményben.

Az MTV székháza előtt december 10-én kezdtek éhségsztrájkba a közmédiások, miután kitudódott, hogy Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kiretusálták több híradós anyagból. A tüntetők a közmédia függetlenségét követelik a felelősök eltávolítása mellett.

A sztrájkolókat előbb megpróbálták kordonnal körbekeríteni, majd éjszakai reflektorokkal világították meg őket, és napokon át hangszóróból ugyanazt a két zeneszámot játszották. Vasárnap este a zenét az LMP politikusainak nyomására kapcsolták le, akik közül ketten megjelentek a helyszínen, és rendőröket hívtak, mert szerintük a guantánamói fogolytáborban alkalmazott kínzási módszerekkel ér fel az, ahogy az MTVA bánik a sztrájkolókkal. Az MTVA közleményében visszautasította a vádakat, és hangulatkeltésnek nevezte azokat.

Demszky is meglátogatta a tüntetőket

A két szakszervezetis elbocsátása miatt három médiás szakszervezet is tiltakozását fejezte ki: az MTI Sajtószakszervezet, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezet (DTVÜSZ), valamint a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ). "Sajnálatosnak és megengedhetetlennek tartjuk, hogy az MTVA vezetése munkajogi eszközökhöz nyúlt egy olyan konfliktusban, amelyben Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a manipulációtól mentes közszolgálat melletti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot" - olvasható a közleményben. A szakszervezetek szerint különös, hogy az MTVA "politikai közszereplésnek minősít egy olyan demonstrációt, amely a közszolgálati normák megsértése miatt és ellen indult". A három szakszervezet azt kéri, az MTVA vonja vissza Szávuly Aranka és Nagy Navarro Balázs elbocsátásáról szóló döntését.

Az MTVA döntése ellen tiltakozott az MSZP és az LMP is, és a tüntetés helyszínén megjelent Demszky Gábor egykori SZDSZ-es főpolgármester. Schiffer András és Karácsony Gergely LMP-s politikusok is a Kunigunda utcában jártak kedden este. "Az LMP kiáll a kedden elbocsátott éhségsztrájkolók mellett, és bíznak abban, hogy a két szakszervezeti vezető a munkaügyi bíróságon meg tudja védeni majd igazát" - nyilatkozták.

Az LMP-seket az épület előtt felkereste Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese és Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője, hogy megmondják nekik: Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megbízásából "kötetlen megbeszélésre" hívják a küldöttséget, hogy "az MTVA vezetése hivatalos tájékoztatást adhasson a demonstráció fejleményeiről". (A tüntetők többek között Böröcz távozását követelik.) A meghívást Schiffer elhárította mondván, ők az éhségsztrájkot folytatókhoz jöttek látogatóba. A történtek után az MTVA közleményt adott ki, amelyben azt írták: "a törvényesség oldalán álló MTVA vezérigazgatója ajtaja továbbra is nyitva áll mindazon honatyák előtt, akik kíváncsiak a tényekre."

Nagy Navarro Balázs azt mondta, folytatják az éhségsztrájkot, és addig nem mennek el a Kunigunda utcából, amíg "a hírhamisítók nem távoznak". Erre Gazsó L. Ferenc a helyszínen azt felelte, a Magyar Televízióban nem dolgoznak hamisítók, provokatív kijelentésekre pedig nem kíván reagálni.