Vágólapra másolva!
A guantánamói fogolytáborból ismert kínzási módszerekkel próbálják megnehezíteni a közmédiáért tüntető éhségsztrájkolók dolgát - olvasható az LMP közleményében, amely a rendőrség fellépését sürgeti. A közszolgálati média függetlenségéért a Kunigunda utcai székház előtt demonstrálnak egy szervezet tagjai, napok óta zene és éjszakai fényszórók zavarják őket. Az MTVA szerint puszta hangulatkeltés az emberi jogok megsértésével vádolni.
Vágólapra másolva!

Azonnali fellépésre szólította fel az LMP a rendőrséget annak érdekében, hogy hallgasson el a közszolgálati csatornák Kunigunda utcai székházának bejárata előtt megállás nélkül hangosan játszott zene. A területen éhségsztrájkolók tiltakoznak a közszolgálati média függetlenségét követelve - azóta, hogy kiderült, Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét kiretusálták a közszolgálati híradóból. Az LMP szerint a hangos zene, valamint az éjszakai reflektorok alkalmazása a tiltakozók zavarását célozza.

"Az éhségsztrájkolók zavarására szolgáló hangos zene és az éjszakai reflektorok alkalmazása kínzásnak minősül, így európai emberi jogi egyezményekbe ütközik" - olvasható Szabó Tímea LMP-s politikus, az országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke vasárnapi közleményében.

A székházból több napja hangszórón az épület elé kihangosítva éjjel-nappal két zeneszámot játszanak "feltehetően abból a célból, hogy elzavarják Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnökét és társait, akik december 10-e óta éhségsztrájkot folytatnak. Néhány napja éjszaka még erős reflektorokkal is megvilágítják a demonstrálókat" - áll a közleményben.

Szabó Tímea szerint "utoljára a guantanamói táborban alkalmaztak hasonló kínzási módszereket, amelyeket a világ számos kormánya, emberi jogi szervezete, és a Vöröskereszt is súlyosan elmarasztalt. Az alvásmegvonás és a pihenés megakadályozása kimeríti a kínzás fogalmát, így szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkével, a kínzás tilalmával."

Az LMP szerint az éhségsztrájkolók jogszerűen gyakorolják a gyülekezési jogukat. Ezért a párt felszólítja a rendőrséget "a televízió önkényes kínzási módszereinek azonnali megszűntetésére", ha pedig ez nem történik meg, jogi lépéseket tesz az ügyben.

Vasárnap este az MTVA (Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) válaszközleményében "puszta hangulatkeltésnek" nevezte és visszautasította, hogy az LMP az emberi jogok megsértésével vádolja az intézményt.

Az MTVA szerint a közmédia gyártóbázisa előtt demonstrálók jogellenesen "akcióznak", mert "magánterületet használnak bejelentés és engedély nélkül, sztrájkot folytatnak a sztrájktörvény szabályainak semmibevételével, pártpolitikai demonstrációkon vesznek részt". Ennek ellenére az MTVA nem lép fel velük szemben, mert tudja, hogy az éhségsztrájkolók célja, hogy "mártírrá váljanak". Az MTVA ráadásul orvosi ügyeletet, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosít nekik - áll a közleményben.

Az MTVA bírósághoz fordul azokkal szemben, akik az emberi jogok megsértésével vádolják - írja a közleményben Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője.

Az Index vasárnap este azt írta, két LMP-s politikus, Szabó Tímea és Schiffer András a tüntetés helyszínére mentek, de még a Kunigunda utcába érkezésük előtt lekapcsolták a felváltva két számot játszó hangszórót, és a hangos zene elhallgatott, bár a reflektorok továbbra is világítanak. Schiffer rendőröket hívott, akik a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel.