Dühös tüntetéssel zárultak a kormányellenes akciók

LMP demonstráció a Parlamentnél, tüntetés, kormányellenes demonstráció
Vágólapra másolva!
A rendőrség által feloszlatott délelőtti demonstráció után az LMP újabb, bejelentett tüntetést tartott a Parlamentnél, ahol a párt egy népszavazási kezdeményezést hirdetett meg, amelyen Orbán Viktort akarják szembesíteni "a nép akaratával". Több ezren mentek el, így ez volt a párt eddigi legnagyobb megmozdulása, és sokan a demonstráció után is a Kossuth téren maradtak. A tüntetést a kormány intézkedései ellen hirdették meg, amelyek a szervezők szerint veszélybe sodorják a demokráciát.
Vágólapra másolva!

A Parlament épületének háttal, a Kossuth tér déli részén, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parkolójában volt felállítva az a színpad, ahonnan a beszédeket mondták az LMP péntek délutáni tüntetésén. Tudósítónk szerint több ezren gyűltek össze a téren, amely így az ellenzéki párt eddigi legnagyobb megmozdulása volt. A tömegben feltűnt több szocialista politikus is, de a beszédeket az LMP politikusai és a Szolidaritás nevű mozgalom képviselői mondták.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
LMP-s politikusok a tüntetésen. További képekért kattintson a fotóra!

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András bejelentette, hogy a párt népszavazási kezdeményezést indít. "Várunk mindenkit az urnák előtt jövőre, mert egy népszavazáson kívánjuk szembesíteni Orbán Viktort a nép akaratával. 2012 a szembesítés éve lesz" - jelentette be az LMP-s frakcióvezető, aki hozzátette: "meg akarjuk kérdezni az embereket, kívánják-e a munkavállalói jogok és az oktatás felszámolását. "A szavazófülkékben találkozunk" - mondta Schiffer.

A tüntetés előtt még volt egy olyan terv, hogy a résztvevők a demonstráció végén átvonul a Gyorskocsi utcai rendőrségi épülethez, ahova a párt délelőtti akciójáról vitték az előállított tüntetőket, köztük az LMP számos politikusát. A képviselőket kiengedték a délután folyamán, de mások még az őrizetben maradtak, így a párt vezetése azt tervezte, hogy a délutáni tüntetés után átmennek a Gyorskocsi utcába. Végül ez nem történt meg, mert kiengedtek mindenkit. "A reggeli hősöket elkezdték kiengedni a fogdából" - így fogalmazott az egyik szónok.

Skandálás a távozó képviselőknek

Bár fél 6-kor a szervezők bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, és arra kérték a résztvevőket, hogy békésen menjenek haza, több százan maradtak, és elindultak a Parlament épülete felé. A Parlament parkolóját körülvevő lánchoz felsorakozva többek között azt kiabálták, "Orbán, takarodj". Tudósítónk szerint ekkor hirtelen mintegy száz rendőr jelent meg a lánc másik oldalon, és felsorakoztak a tömeggel szemben. Tudósítónk szerint a parlament ablakaiból többen is kikukucskáltak a tömegre, és volt, aki fényképezett is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Dühös tüntetők skandáltak a távozó politikusok felé

Közben befejeződött a parlamenti ülés (részletek az elfogadott törvényekről itt), és amikor a távozó képviselők - akiknek túlnyomó többsége a kormánypártokhoz tartozott, miután az LMP nem ment be az ülésre, az MSZP pedig napközben vonult ki - az autóikhoz mentek, azt kiabálták feléjük, hogy "hazaárulók" és "szavazógép". A tömeg azt is skandálta, hogy "kőbányába", "diktátor", "bóvli", "húzzatok el". Negyed hét után, miután a képviselők távoztak, a tömeg is fogyatkozni kezdett, és fél 7 körül már csak néhányan lézengtek a téren.

Távozó képviselőknek skandálnak a tüntetők

A délutáni demonstráción az LMP-s aktivisták zöld sípokat osztottak ki a tüntetők között, akik hatalmas hangzavart csapnak tudósítónk szerint. Szél Bernadett, az LMP szóvivője a színpadon arról beszélt, hogy az embereknek karácsony előtt egy nappal nem a téren lenne a helyük, de ezt a forgatókönyvet nem ők, hanem a Fidesz írta, amely egy sor fontos törvény próbál az ünnep előttt átnyomni. Az LMP viszont ezt nem tűri tovább, meghirdeti az új ellenállást - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Szél Bernadett szerint délelőtt jelképesen blokád alá vonták a Parlament épületét. A rendőrség intézkedésének a jogszerűségét nem vitatják, viszont felszólítják a hatóságokat, hogy engedjék szabadon azokat az aktivistákat, akik az információik szerint még mindig őrizetben vannak a Gyorskocsi utcában. Ezért a Kossuth téri tüntetés után fáklyás felvonulással a Gyorskocsi utcához fognak vonulni - jelentette ki.

Az LMP a kormány intézkedései elleni tiltakozásul hirdette meg a demonstrációt. Azért erre a napra, mert pénteken került a parlament napirendjére több, általuk bírált törvény, például az új választási jogszabály. A párt szerint a törvény sérti a demokratikus elveket.

A párt péntek délelőtt már tartott egy demonstrációt a Kossuth téren. Megpróbálták lezárni a Parlament két külső bejáratát, hogy így akadályozzák meg a kormánypárti képviselők bejutását. Hozzájuk csatlakozott több más ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő. A rendőrség előállította őket, és személyi szabadság megsértése gyanújával eljárást indított az ügyben. Részletek ebben a cikkben.

Az LMP délután közleményt adott ki, amelyben azt írja a délelőtti akcióról, "azért választottuk ezt az eszközt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét azokra a törvényekre, amelyeket ma fogad el az országgyűlés kétharmados kormánytöbbsége, amelyek a parlamentáris demokrácia korszakának lezárulását és a helyébe lépő Orbán-rendszer kezdetét jelzik". Szerintük ebbe a sorba illik a választójogi törvény mellett a jegybankról szóló törvény, a parlamenti házszabály átalakítása és a stabilitási törvény.