Paródiának tartja a Fidesz az ellenzéki akciót

Vágólapra másolva!
Nem befolyásolják a parlament munkáját a Kossuth téren történtek - mondta az LMP-sek tüntetéséről és az MSZP kivonulásáról Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, aki "politikai paródiának" tartja a pénteki eseményeket. Egy másik fideszes képviselő szerint az LMP-sek akciója nem hasonlítható a fideszesek 2007-es kordonbontásához. A Jobbik úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc megjelenése hiteltelenítette az LMP-s demonstrációt.
Vágólapra másolva!

"Galád módon Gyurcsány Ferenc az LMP elől elvitte a show-t" - mondta sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, miután a kormánypárt elnöksége tanácskozott a pénteki parlamentnél történt eseményekről. Kósa szerint az egész egy "politikai paródia, az a verseny alakult ki az ellenzéki pártok közt, hogy ki tudja magát letartóztattatni".

Kósa azt mondta, hogy szerinte sem az utcán tiltakozóknak, sem a parlamentből kivonuló szocialistáknak nem volt értelmezhető követelése. "Az pedig végképp mókás, hogy amikor valóban rendőri brutalitás volt Budapest utcáin, akkor senki sem féltette a demokráciát" - jelentette ki az alelnök. Kósa kérdésre azt mondta, hogy az események nem befolyásolják a parlament munkáját, az pénteken szerinte azért lesz a tervezettnél hosszabb, mert az MSZP-frakció tizenkét név szerinti szavazást kért, "amelyen nem is fognak részt venni". "Nem vettek be a csapatba, de a pöttyös labdát kiszúrom" - írta le, hogyan látja a helyzetet Kósa Lajos.

Nem tartja összehasonlíthatónak az LMP akcióját a Fidesz képviselői által végrehajtott 2007-es kordonbontással Gulyás Gergely fideszes képviselő, aki korábban bíróságon próbált fellépni a Kossuth tér lezárása ellen. Gulyás az [origo]-nak azt mondta: kétségtelen, hogy egy polgári engedetlenségnek része a jogsértés is, de a kordonbontás a gyülekezési jog korlátozása elleni akció volt, "míg az LMP a demokráciára hivatkozva próbálta akadályozni a népképviselet működését".

"Aki Gyurcsány közé keveredik, megeszik a disznót"

Az LMP tiltakozásának van joga és helye, hiszen felháborító, ami az Országgyűlésben zajlik - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de szerinte nem a parlamenti működés az ország legnagyobb problémája. A Jobbik képviselői a pártelnök szerint azért vettek részt minden vitában és szavazáson pénteken, mert "a lényegi kérdésekkel kívánnak foglalkozni".

Az LMP akciója ugyanakkor Vona szerint több okból is hiteltelen: egyrészt az LMP is üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap visszatérését, vagyis "Magyarország ellen politizál". Másrészt szerinte Gyurcsány Ferenc megjelenése is hitelteleníti az eseményt. "Aki Gyurcsány közé keveredik, megeszik a disznók" - mondta Vona Gábor.

A felháborodásukat megértem - mondta az [origo]-nak Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki korábban maga is több utcai demonstráción vett részt, és elő is állították a rendőrök. Szerinte ugyanakkor ha a Jobbik tiltakozott volna ugyanígy, mint az LMP, akkor "jön a vízágyú, hogy ránk fagyjon". Szerinte a rendőrség "kesztyűs kézzel bánt" az LMP-sekkel.