Minden tüntetőt kiengedtek a rendőrségi fogdából

Vágólapra másolva!
Az LMP szóvivője este tíz előtt még azt mondta, hogy két embert még nem engedtek el a Gyorskocsi utcai fogdából, de a rendőrség tíz után közölte, hogy már senki nincs bent. A délelőtti tüntetésen összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt állítottak elő.
Vágólapra másolva!

Mindenkit kiengedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP délelőtti, Kossuth téri demonstrációján - közölte a BRFK pénteken este tíz óra körül az MTI-vel. A rendőrség tájékoztatása előtt nem sokkal az LMP szóvivője még azt mondta az MTI-nek, hogy két embert még nem engedtek ki.

Összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő pénteken a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a BRFK. Mindenkit kiengedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP délelőtti, Kossuth téri demonstrációján - közölte a BRFK pénteken este tíz óra körül az MTI-vel.

A rendőrség közleménye szerint a 15 parlamenti képviselő alaposan gyanúsítható személyi szabadság megsértésével. A 15 képviselő többsége az LMP tagja: Dorosz Dávid, Ertsey Katalin, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Kaufer Virág, Kukorelly Endre, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László, Szilágyi Péter, Vágó Gábor. Mellettük a Demokratikus Koalíció négy tagját, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, Kolber Istvánt, Molnár Csabát és Vadai Ágnest is személyi szabadság megsértésével gyanúsítják.

A BRFK kora esti közleménye szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő a Gyorskocsi utcai fogdáig, ahol megpróbálták megakadályozni, hogy az előállítottak kiszálljanak a rendőrségi autóból. A 11 képviselő az MSZP frakció tagja, és azután csatlakoztak a Kossuth téren demonstrálókhoz, hogy az MNB-törvény módosító indítványairól szóló szavazás után kivonultak az ülésteremből. A képviselők az [origo] tudósítójának azt mondták, hogy szolidaritásból ültek be a rendőrfurgonba az előállított LMP-sek mellé.

A Gyorskocsi utcában a rendőrségi intézkedést Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor István, Harangozó Tamás Attila, Horváth András Tibor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Nemény András, Nyakó István, Pál Béla és Ujhelyi István szocialista képviselők próbálták megakadályozni - olvasható a közleményben. A jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították. Az országgyűlési képviselők a szabálysértési eljárás megindítását követően elhagyták a rendőrség épületét.

A délelőtti tüntetés történetét ebben az összefoglalóban és percről percre tudósításunkban olvashatja el, képgalériánkat itt, a videókat pedig itt nézheti meg.