Kövér legyőzte Pintért az új titkosszolgálatról szóló harcban

Vágólapra másolva!
Megszavazta a parlament Kövér László házelnök módosító indítványait, amelyeket a rendvédelmi törvényhez nyújtott be. A kormány korábban nem támogatta Kövér javaslatait, amelyek csökkentenék a Pintér Sándor belügyminiszter által javasolt új szervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) jogkörét. Most a kormánypárti frakciók mellett a Jobbik is a házelnök mellé állt.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament Kövér László házelnök módosító indítványait, amelyeket a rendvédelmi törvényhez nyújtott be. Kövér László javaslatait nemcsak a fideszes és KDNP-s képviselők szavazták meg, hanem a jobbikosok többsége is (az LMP-sek és az MSZP-sek nincsenek a teremben), erről részletek ebben a cikkben). A javaslatokat általában több bizottság támogatta, az emberi jogi bizottság viszont nem. Az indítványokról eredetileg hétfőn döntött volna a parlament, de a szavazást akkor elnapolták.

Kövér László házelnök és Pintér Sándor belügyminiszter között a titkosszolgálatok átszervezéséről alakult ki vita. Kövér, aki az előző Orbán-kormány idején titkosszolgálati miniszter volt, arról nyújtott be indítványt, hogy jelentősen kurtítaná az új szervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) jogkörét. Emellett nem engedné Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alá kerülni a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt, amelyet jelenleg a külügyminiszter felügyel.

Kövér javaslatait a kormány nem támogatta, de az illetékes parlamenti bizottságban kapott annyi szavazatot, hogy a parlament plenáris ülése szavazhasson róluk (a vita részleteiről itt olvashat). Kövér László és Pintér Sándor vitájának külön jelentőséget ad, hogy Kövér a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa, tagja a párt szűk körű vezetőségének, Pintért viszont fideszes források azon miniszterek között emlegetik, akikhez Orbán mindenképpen ragaszkodik, és akinek stabil pozíciója van a kormányban.

A törvényjavaslatról a végszavazást a következő ülésen tartják.