Barroso tüzetesen tanulmányozza Orbán levelét

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnökének aggodalmaira adott magyar válasz olyan fontos ügyekre vonatkozik, hogy az mélyreható elemzést igényel - mondta az uniós intézmény ügyeletes szóvivője. Orbán Viktor egy csütörtöki interjúban közölte, hogy nem teljesítik az Európai Bizottság elnökének kéréseit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság tüzetesen tanulmányozza a magyar miniszterelnök és a magyar hatóságok által a brüsszeli aggodalmakra adott választ - közölte pénteken Dennis Abbott, az uniós intézmény ügyeletes szóvivője. A José Manuel Barroso bizottsági elnök és Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök korábban megfogalmazott aggodalmaira adott magyar válasz olyan fontos ügyekre vonatkozik, hogy az mélyreható elemzést igényel. Ez az elemzés folyamatban van, a lehető legrövidebb időn belül el kívánják végezni, és azt követően az Európai Bizottság dönt a további lépésekről - mondta a szóvivő.

A Bizottság szóvivője, Olivier Bailly az [origo]-nak péntek reggel telefonon azt mondta, hogy Barroso még nem kapta meg Orbán Viktor válaszlevelét. Hozzátette, akkor fognak válaszolni, ha a levél megérkezik, megismerik a részleteit, és a bizottságon belül eldöntik, mi legyen a reakció.

Az [origo] számolt be róla elsőként, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írta Barroso a hét végén elküldött levelében.

A kétoldalas levélben arról írt, hogy megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhet az uniós alapszerződéssel és a különböző EU-ajánlásokkal is. Tehát ha elfogadja is a magyar parlament, szerinte mindenképpen módosítani kell majd őket. Barroso arra kérte a miniszterelnököt, hogy ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".

Orbán nemet mond

A magyar kormányfő a Hír Tv-n csütörtök este sugárzott interjúban közölte, hogy nem teljesíti Barroso kérését. Azt mondta, a Barrosónak írt válaszlevelében "csupa jó hírt közölt" az EB elnökével: például, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodás megsegíti a devizahiteleseket, a parlament pedig elfogadta a 2012-es költségvetést, amely "kiváló", és "az egyik legjobb Európában". Mindez szerinte megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy Magyarországon beinduljon a gazdasági növekedés.

A kormányfő azt mondta: az a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek. "Tudattam vele, hogy nincs mód, hogy halasztást engedjünk, mert az alkotmány január elsejével hatályba lép, ráadásul az új alkotmányban fontos építőkő mindkét törvény. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni" - nyilatkozta a miniszterelnök.

Kétséges a tárgyalások jövője

Barroso hétvégi levele azt érzékeltette, hogy a két kifogásolt törvényjavaslat visszavonása lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. Orbán az interjúban azt mondta, hogy szerinte az IMF-fel kötendő megállapodás jelentőségét is eltúlozzák Magyarországon. "Nem kell ennek akkora feneket keríteni" - mondta Orbán.

Ha sikerül megállapodni, akkor van egy biztonsági háló, ha nem, akkor nincs, az ország "ettől még megáll a lábán", megbirkózik a saját bajaival - fogalmazott. Konkrét összegről egyelőre szó sincs, erről beszélni olyan, mint amikor "a kocsi megelőzi a lovat" - mondta. Hitelre nincs szükségünk, csak elővigyázatossági hitelkeretre - tette hozzá.

A tárgyalásokkal kapcsolatban csütörtök kora este, még az interjú sugárzása előtt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője azt nyilatkozta, egyelőre még arról sem született döntés, hogy folytatódnak-e a megbeszélések a magyar kormánnyal az EU-tól és az IMF-től kért segítségről, és ha igen, mikor. Nincs döntés sem formális, sem informális tárgyalásokról - jelentette ki Szűcs az Európai Bizottság közleménye szerint, amelyből az MTI idéz.