Az MSZP zajongva kivonult a parlamenti ülésről

LMP demonstráció a Parlamentnél, MSZP, képviselők
Vágólapra másolva!
Piros lapot mutatott, fütyült, majd kivonult az MSZP a parlament üléséről, amikor a képviselők a jegybanktörvényhez benyújtott módosító indítványokról szavaztak. A törvényt korábban külföldről is több bírálat érte, és a jogszabály visszavonását kérte az Európai Bizottság elnöke. A képviselők elfogadták a fideszes Rogán Antal javaslatait, amelyeket azért nyújtott be, hogy elfogadhatóvá tegyék a törvényt a bírálók számára.
Vágólapra másolva!

Hosszú ideig nem tudta kihirdetni a hangzavartól az eredményt a házelnök, amikor a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavazott a parlament.

A szocialista képviselők piros lapot tartottak fel, és hangosan fütyültek a szavazás közben. Végül kivonult a teljes MSZP-frakció az ülésteremből. Az ellenzéki padsorok így akkor is üresek voltak, amikor a jegybankhoz benyújtott MSZP-s javaslatokról szavaznak a képviselők.

A képviselők elfogadták a fideszes Rogán Antal módosító javaslatait, amelyeket a képviselő azután terjesztett be, hogy az Európai Központi Bizottság (EKB) bírálta a jogszabálytervezetet. A kormány ezektől a javaslatoktól várja, hogy a törvény az EU számára is elfogadható lesz.

Az MNB-ről szóló törvényt nemzetközi bírálatok is érték, és többek között erre hivatkozva szakította meg a Magyarország által kért pénzügyi segítségről az előkészítő tárgyalásokat a múlt héten az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége a magyar kormánnyal. A törvény ellen tiltakozik az Európai Központi Bank is, és a jogszabály visszavonására szólított fel José Manuel Barroso európai bizottsági elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy nem vonják vissza a törvényt. A teljes jegybanktörvényről a következő ülésen szavaznak.