Elfogadták az új választási törvényt

Vágólapra másolva!
Nagy többséggel elfogadta az új választási törvényt pénteken délután a parlament. Az új törvény értelmében a következő választásokon 199 tagú lesz az országgyűlés, szavazati jogot kapnak a határon túli magyarok, és egyfordulóssá alakul a választási rendszer.
Vágólapra másolva!

Egy perc alatt 256 igen, 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az új választási rendszert létrehozó törvényt az országgyűlés. Ennek értelmében a következő választás eredményeként 199 tagú lesz az országgyűlés, a vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakul, és a határon túli magyarok is szavazati jogot kapnak.

A péntek délután elfogadott új választási törvény szerint a mostani 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki, a területi listák pedig megszűnnek. Az egyfordulós választáson az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot szerzi, függetlenül a megjelentek számától.

Újdonság, hogy az egyéni választókerületben mandátumot nyerő jelölt után is jár majd töredékszavazat a győztes pártjának, az első és a második helyezett szavazatszáma közötti különbségnek megfelelő mennyiségű. A jogszabály alapján listát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és Budapesten - minimum 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Ehhez választókerületenként ezer ajánlószelvényt kell gyűjteni.

A határon túli magyarok szavazati jogot kapnak, de a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhatnak. A nemzetiségeknek kedvezményes mandátumszerzési lehetőségét biztosítottak, ha pedig ez nem sikerülne nekik, nemzetiségi szószólót küldhetnek a parlamentbe.

"Igazságos és arányos választási rendszer jön létre" - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztő képviseletében a választási törvényről pénteken a parlamentben. Szerinte a rendszer garantálni fogja, hogy minden szavazat számítson. "Ez csak látszólag választási törvény, valójában egy választási csalás" - mondta a törvényről a jobbikos Novák Előd, és arról beszélt, hogy a választókerületek kialakítása a Fidesz érdekeinek megfelelően, a "Kubatov-listák" alapján történt.