A Fidesszel is szembe menne Tarlós a BKV miatt

Vágólapra másolva!
Ha a nemzetgazdasági miniszter a gazdaságszabályozásért felelős államtitkárral javasolt találkozót előkészítő tárgyalásnak szánja, akkor azon Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója fog részt venni - mondta Tarlós István főpolgármester a köztévé Ma reggel című műsorában. A főpolgármester azt mondta, hogy az a dolga, hogy a fővárosért harcoljon, és ha ezért bizonyos ügyek mentén "ütköznie" kell politikusokkal, akkor megteszi, "alkalmasint fideszessel is".
Vágólapra másolva!

A főpolgármester szerint "olyan a világon nincs, hogy vagy az állam nem ad komoly forrást a fővárosi, nagyvárosi tömegközlekedés finanszírozására, vagy pedig nem kap a város bevételiforrás-teremtési lehetőséget". Tarlós István a köztévé reggeli műsorában azt mondta, hogy a két forrás egyidejű megszüntetése vagy befagyasztása egy "megoldhatatlan matematikai képletet" ad.

A főpolgármester még nagyobb bajnak nevezte, hogy ha a helyzet így marad, akkor a főváros nem fog tudni az uniós szabályok szerint új közszolgáltatási megállapodást kötni a BKV-val tavasszal, ez esetben pedig ismét veszélybe kerül a 4-es metró 181 milliárd forintos támogatása.

Arról, hogy a nemzetgazdasági miniszter Szatmáry Kristófot jelölte ki a BKV ügyében az egyeztetésre, Tarlós István azt mondta: az államtitkár tárgyalópartnere Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója lesz, aki közvetlenül felügyeli a BKV-t. Hozzátette: az államtitkárral nem lehet megállapodni, "neki erre semmiféle jogosítványa nincs", ezért ezeket előkészítő tárgyalásoknak tartja, megállapodni ugyanis csak a miniszterrel vagy a kormányfővel lehet. A főpolgármester erről levelet küldött Matolcsy Györgynek.

A főpolgármester kitért arra: ő a miniszterelnökkel és a Fidesz felső vezetésével áll politikai szövetségben, nem az apparátus tagja, több százezer ember választotta meg a posztra. Mint mondta, az a dolga, hogy a városért harcoljon, és ha ezért bizonyos ügyek mentén "ütköznie" kell politikusokkal, akkor megteszi, "alkalmasint fideszessel is".

"Ha a BKV netán összeomlik, akkor előfordulhat az, hogy Tarlós István többet soha nem lesz majd főpolgármester a következő választáson, de ez a kutyát sem fogja érdekelni" - fogalmazott a városvezető, majd így folytatta: "A Fidesz itt marad a problémával, mert arra, hogy ha több százezer ember nem tud eljutni a munkahelyére, és ezért napi 14 milliárd kiesik a nemzetgazdaságból, nagyon sokan fognak emlékezni."