Pintért kérdezi a Barroso-levél kiszivárgásáról Kocsis Máté

Pintér Sándor, új csúcs-titkosszolgálat,
Vágólapra másolva!
Írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek Kocsis Máté fideszes képviselő. Arról érdeklődik, hogyan fordulhatott elő, hogy az Európai Bizottság elnökének a miniszterelnökhöz írott levele az [origo] újságírójához, Mong Attilához került.
Vágólapra másolva!

"Hogyan juthatott el az Európai Bizottság elnökének levele Mong Attila újságíróhoz?" - ezzel a címmel tett fel írásbeli kérdést Kocsis Máté fideszes képviselő Pintér Sándor belügyminiszternek.

A parlament honlapján az írásbeli kérdés szövege nem elérhető, de az MTI információi szerint Kocsis azt kérdezi: hogyan kerülhetett Mong Attila, az [origo] újságírója birtokába José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levele a Miniszterelnökségről úgy, hogy ahhoz a feladó nem járult hozzá. A képviselő arra is választ vár a belügyminisztertől, hogy az esetet vizsgálta-e bármely, a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezet.

Az [origo] hétfőn este számolt be arról, hogy információink szerint személyes hangvételű levélben szólította fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írta Barroso a hét végén elküldött levelében. (A levélre Orbán Viktor elutasító választ adott, erről itt olvashat részletesen.) Az [origo] az általa megismert kétoldalas levélből több részletet is idézett.

A cikk szerzője, Mong Attila kedden, szerdán és csütörtökön blogján a Napifixen tette közzé az angol nyelvű levelet három részletben, miután Giró-Szász András kormányszóvivő a levéllel kapcsolatban spekulációt emlegetett.