Még idén előveszi a magánnyugdíj ügyét az Alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Bár korábban többször elhalasztotta, a két ünnep közt még egyszer előveszi az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló jogszabályt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter épp szerdán nyújtott be egy olyan javaslatot, amely érinti a vitának azt a kulcskérdését, hogy a magánkasszákban maradók is kapjanak-e állami nyugdíjat.
Vágólapra másolva!

Karácsony után, jövő hét szerdán ismét napirendjére veszi az Alkotmánybíróság (Ab) a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló jogszabályokat - derül ki a testület honlapján közzétett napirendből. A bírók többek közt azt a rendelkezést vizsgálják, amely szerint nem kaphatnak állami nyugdíjat, akik idén év elején a magán-nyugdíjpánztári tagságot választották az állami rendszerbe való visszalépés helyett.

Bár a napirendre vétel nem jelenti azt, hogy az ügyben határozat is születik, az Ab korábban már többször is tárgyalt a magánnyugdíjakról, sőt, az [origo] korábbi értesülései szerint egy határozattervezet is elkészült. A testület többször is elhalasztotta a döntést, és a jövő szerdai ülés lesz az utolsó lehetőség, hogy a jelenlegi szabályok alapján ítéljék meg a törvényt. Január 1. után ugyanis az indítványok jórészt elvesznek, és csak azok fordulhatnak az Ab-hoz, akiknek konkrét érdekük fűződik egy-egy jogszabály megsemmisítéséhez.

A parlament tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, amely többek közt kimondta, hogy 2012 januárjától nem szerez állami nyugdíjjogosultságot, nem növelheti a szolgálati éveinek számát az, aki a magán-nyugdíjpénztárban marad. A jelenleg is hatályban levő törvénynek az a 102 ezer ember volt a kárvallottja volt, aki nem lépett át az állami nyugdíjpillérbe.

A kormány év végére meggondolta magát, lényegében teljesen meg kívánja szüntetni a magánnyugdíjpénztárakat. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter zárószavazás előtti módosító javaslata tartalmaz egy olyan rendelkezést is, amely szerint azoknak is járna állami nyugdíj, aki magánnyugdíjpénztár-tagok maradtak. Emellett újra megnyílna a lehetőség visszalépni az állami rendszerbe. A javaslatról pénteken szavaz a parlament.

Korábban az [origo]-nak több kormánypárti politikus is azt mondta: kiszivárognak hozzájuk az Alkotmánybíróságtól információk, és ezeket figyelembe véve reagálnak a számukra hátrányos határozatokra. Példa lehet erre, hogy Lázár János frakcióvezető már három nappal az Ab megsemmisítő döntése előtt bejelentette, hogy visszavonják az egyházakról szóló törvényt.