Titkolóznak a fejlesztési miniszternek jelölt Németh Lászlónéról

Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese, fejlesztési miniszterjelölt
Vágólapra másolva!
Nem adta ki sem a kormány, sem jelenlegi munkahelye a szerdán a fejlesztési miniszteri posztra jelölt Németh Lászlóné életrajzát. A nyilvánosság előtt eddig nem szereplő és a politikában is teljesen ismeretlen Némethné a Magyar Fejlesztési Banktól érkezik, és az sem világos, hogy van-e szakirányú felsőfokú végzettsége.
Vágólapra másolva!

Az egyik legerősebb minisztériumot, az évente 500-600 milliárd forint felett rendelkező nemzeti fejlesztési tárcát fogja vezetni várhatóan Németh Lászlóné, de azt nem tudni, hogy milyen szakmai háttérrel rendelkezik. A miniszterelnök sajtóstábja szerdán közölte, hogy Némethnét jelöli Orbán Viktor a tárca élére, amely Fellegi Tamás lemondásával ürült meg.

Némethné jelenleg a Magyar Fejlesztési Banknál dolgozik vezérigazgató-helyettesként, de az állami tulajdonú pénzintézet az [origo]-val azt közölte, hogy minisztériumi utasításra nem adhatják ki az életrajzát.

Németh Lászlóné eddig teljesen ismeretlen volt a politikában, csak a gazdasági életben vállalt feladatokat, a nyilvánosság előtt nem szerepelt. Az MTI archívumában nem találni tőle nyilatkozatot. Az MTI szerdán délután két tavaly júniusban, az MFB irodájában készült fotót közölt a miniszter-jelöltről, de életútjáról, hátteréről a távirati iroda sem írt semmit, életrajzát sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, sem a miniszterelnökség nem adta ki. Életrajzát az interneten, munkahelye honlapján sem lehet megtalálni.

Az Opten cégadatbázisban található adatok szerint Németh Lászlóné 1999 és 2002 között, az első Orbán-kormány alatt is az MFB-nél dolgozott. A kormányváltás után az OTP Banknál helyezkedett el, ahol ügyvezető-igazgatóhelyettesként dolgozott egészen 2010 végéig. Az MFB-nél betöltött pozíciója mellett több más állami cégnek is tisztviselője jelenleg: tagja a Honvédelmi Minisztérium Budapesti Erdőgazdaság Zrt. felügyelőbizottságának és a Magyar Villamos Művek igazgatóságának.

A kormányváltás után nemcsak a vezetőket cserélték le a Magyar Fejlesztési Bank élén, hanem módosították a működéséről szóló törvényt is. Az egyik változtatás lehetővé tette, hogy olyan is vezető pozícióba kerülhessen a banknál, akinek nincs szakmai felsőfokú végzettsége, de van legalább tízéves banki tapasztalata.

Az MFB egyik volt alkalmazottja szerint ezzel a módosítással Némethné kinevezését készítették elő. Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó korábbi MFB-alkalmazott, aki dolgozott együtt Némethnével, azt mondta, hogy a bankban dolgozók sem tudtak biztosat a nő végzettségéről, de már 1999 és 2002 között is arról szóltak a folyosói pletykák az MFB-ben, hogy nincs szakirányú felsőfokú végzettsége. A volt beosztott megjegyezte, hogy Némethné egyébként "szakmailag jó", tapasztalt banki vezető.

Némethné csütörtökön délelőtt mutatkozik be az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, majd az európai ügyekért felelős, valamint az önkormányzati bizottság is meghallgatja majd. A gazdasági bizottság egyik fideszes tagja szerdán a jelölés bejelentése után az [origo]-nak azt mondta, hogy nem ismeri Némethnét, de hallotta a nevét a lehetséges jelöltek között.