Rábólintott a főváros a budapesti kórházak államosítására

Vágólapra másolva!
Támogatta a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége, hogy állami kézbe adják az önkormányzat által fenntartott 12 kórházat. A döntés értelmében a főpolgármester aláírhatja az átadásról szóló megállapodást.
Vágólapra másolva!

Megszavazták a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A döntés értelmében Tarlós István főpolgármester aláírhatja az átadás-átvételi megállapodást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI), valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

A határozat kimondja, hogy tizenkét önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű fővárosi egészségügyi intézmény kerül állami tulajdonba 2012. január 1-jével. Az indítványt a Fidesz-KDNP 18 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával, a Jobbik 3 képviselőjének tartózkodása mellett fogadta el a testület.

A kórházátadás előkészítését meghatározó megállapodást szeptember végén hagyta jóvá a testület a Fidesz-KDNP-frakció szavazati többségével. Azon az ülésen arról is döntöttek, hogy az átadás-átvételről szóló végleges megállapodás visszakerül majd a Fővárosi Közgyűlés elé, mielőtt Tarlós István főpolgármester aláírja. A megállapodás végleges változatának részletei azonban még a szavazás előtti napon sem voltak ismertek, a javaslatot a tervek szerint csak a szerdai ülés kezdete előtt akarták nyilvánosságra hozni.