Brüsszelben is megerősítették: tiltakozó levelet kapott Orbán

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elismerte az Európai Bizottság szóvivője, hogy José Manuel Barroso két törvényjavaslat visszavonására szólította fel a magyar kormányt. A szóvivő ezzel megerősítette az [origo] által ismertetett levél hitelességét is.
Vágólapra másolva!

Megerősítette az Európai Bizottság, hogy José Manuel Durao Barroso elnök levelet intézett Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, akinek javasolta, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot a parlamenttől. Kedden, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - Pia Ahrenkilde Hansen, a Bizottság helyettes szóvivője megerősítette azt is, hogy a levélben az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.

Az [origo] által megismert levélben Barroso azt írta: a Bizottságnak egyebek között azzal kapcsolatban vannak "súlyos kételyei", hogy a javaslat összhangban van-e az uniós alapszerződés 130-as cikkelyével, amely a központi bank függetlenségét igyekszik garantálni a tagországokban (angol eredetiben így hangzik: "the Commission has serious doubts on the compatibility of the current version of the Magyar Nemzeti Bank (MNB) bill with Article 130 of the Treaty on the Functioning of the European Union").

A szóvivő szerint Barroso sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a javaslat utolsó változatának készítése során az Európai Központi Bankkal (EKB) sem folyt kielégítő konzultáció. Az EKB maga is fenntartásokat jelzett a tervezettel kapcsolatban - tette hozzá Ahrenkilde Hansen. Az elnök a levélben azt is jelezte, hogy ha az uniós jognak nem teljesen megfelelő szabályozás születik, azt utólag kell majd módosítani.

Ahrenkilde Hansen szerint az elnök azt tanácsolta magyar partnerének, hogy vonják vissza a parlament elől a két kérdéses javaslatot, és dolgozzanak együtt annak érdekében, hogy azok teljesen összhangban legyenek az uniós joggal. "Let us then work together to make sure they are compatible with the EU law", vagyis "engedje meg, együtt dolgozzunk azon, hogy [a törvények] biztosan összhangban legyenek az EU-joggal" - írta a Bizottság elnöke az [origo] által megismert levélben.

A bizottság korábbi közlése szerint az Európai Unió küldöttsége már a múlt héten, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott előkészítő tárgyalásokon felhívta a magyar fél figyelmét a brüsszeli aggályokra. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedd hajnalban megerősítette, hogy a kormányfő levelet kapott az Európai Bizottság elnökétől, de nem közölt részleteket, csupán annyit tett hozzá, hogy természetesen Orbán Viktor a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni.