A magyarok a legkevésbé elégedettek a nemzetgazdaság helyzetével

Vágólapra másolva!
Az év elején még a magyarok közel 15 százaléka gondolta úgy, hogy közvetlen gazdasági környezetében javulás érzékelhető majd: decemberre ez az arány hat százalékra csökkent. Az Ipsos legfrissebb nemzetközi kutatása szerint a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélése Szaúd-Arábiában a legmagasabb, őket követik a svájciak. Magyarország az utolsó helyen osztozik a spanyolokkal.
Vágólapra másolva!

Idén a magyar lakosság mindössze 2-6 százaléka értékelte saját nemzetgazdasága helyzetét pozitívan: ezzel az országok sorában mindvégig a sereghajtók között szerepeltünk - többnyire a spanyolokkal együtt, akik hasonlóan önkritikusak voltak - olvasható az Ipsos legfrissebb, az évet összefoglaló, nemzetközi Global @dvisor kutatásában.

A magyarok 12-15 százaléka remélte az év elején, hogy a közvetlen gazdasági környezetben javulás érzékelhető majd, ebben a lehetőségben most 6 százalék bízik. A franciák e tekintetben folyamatosan pesszimistábbnak mutatkoztak a magyaroknál, de decemberben még a belgák is mögénk kerültek.

Európa továbbra is lenyomja a nemzetközi átlagot, és 2011 tavasza óta egyenletesen hanyatlik. Ez a hanyatlás tükröződött Észak-Amerikában is, ahol mára viszont enyhe javulás észlelhető a gazdaság teljesítményének jó minősítésében is.

Az Ázsia - Csendes-óceáni térség esést regisztrált az év kezdetekor, de aztán javulni kezdett a negyedik negyedévre. Közép-Kelet és Afrika mutatói egyenetlenül alakultak, valószínűleg az idei politikai bizonytalansággal szoros összefüggésben. Latin-Amerika az egyetlen olyan régió, amely az év nagy részében javuló tendenciát mutat. A gyorsan fejlődő BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) folyamatos javulást jeleznek az év végére a bizalmi index alakulásában, messze a G8 országok mutatói felett.

A G8-ak (USA, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Oroszország és Nagy-Britannia) gazdaságának lakossági megítélése szinte változatlan 2010 októbere óta, és sokkal pesszimistább, mint a BRIC országok lakóié. Enyhe, de folyamatos esést mutat ez év júniusa óta, vélhetően az euró válsága miatt.

Huszonnégy ország gazdaságának teljesítményét tízből három válaszadó minősítette jónak. Szaúd-Arábiában a helyi gazdaság jónak minősítése esetén is hasonló tendencia figyelhető meg: márciustól kezdve ő a listavezető. Messze elmaradva, de még mindig erős nemzetekként követik Brazília, Kína, India és Ausztrália. A lista végén Japán, Spanyolország, Magyarország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia szerepel.

Arra kérték a válaszadókat, hogy prognosztizálják, vajon erősebb lesz, gyengül vagy marad a jelenlegi szinten a közvetlen gazdasági környezetük teljesítménye hat hónap távlatában, és 2011 augusztusa óta változatlanul 24 százaléknyian gondolják úgy, hogy erősebb lesz.