Deutsch Tamás beszólt az Orbánt bíráló Barrosónak

Vágólapra másolva!
A Twitteren reagált José Manuel Barrosónak a magyar kormányfőhöz írt kritikus levelére Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki szerint az Európai Bizottság elnöke Moszkvát akar csinálni Brüsszelből azzal, hogy két törvényjavaslat visszavonására szólította fel a magyar kormányt. Barroso ugyanahhoz az Európai Néppárthoz tartozik, mint a Fidesz, és Deutsch is rá szavazott, amikor a bizottság elnökévé választották.
Vágólapra másolva!

"Ilyen, amikor egy virtigli européerből előtör a fiatalkori szélsőbalos aktivista, aki Brüsszelből Moszkvát szeretne" - bírálta keddi Twitter-bejegyzésében José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Deutsch arra reagált, hogy egy - az [origo] által ismertetett - levélben Barroso a jegybanktörvény és a stabilitási törvény visszavonására szólította fel a magyar kormányt.

A "szélsőbalos aktivista" kifejezés utalás Barroso politikai karrierjének indulására, mivel a későbbi portugál miniszterelnök az 1970-es években, még a diktatúra idején tagja volt az MRPP nevű illegális maoista csoportnak (a szervezet nevének jelentése portugálul: "a proletariátus pártjának újjászervezett mozgalma"). Barroso később azzal magyarázta a csatlakozását, hogy a szervezet szemben állt a másik, a Portugál Kommunista Párt befolyása alatt álló mozgalommal.

A diktatúrát megdöntő 1974-es forradalom után Barroso a Demokratikus Néppárthoz csatlakozott, amely később felvette a Szociáldemokrata Párt (PSD) nevet. Ennek a pártnak a színeiben választották 1995-ben parlamenti képviselővé, majd 1999-ben és 2002-ben miniszterelnökké. A PSD elnevezése megtévesztő, a párt valójában jobboldali, ugyanúgy tagja az Európai Néppártnak, mint a Fidesz. Barroso az Európai Néppárt jelöltjeként lett az Európai Bizottság elnöke is.

"Barroso úr néppárti politikus. (...) Az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament választotta meg nagy többséggel, az Európai Néppárt frakciójának teljes támogatásával. Én is rá szavaztam" - írta az [origo] érdeklődésére Deutsch, de hozzátette, nem ért egyet azzal a magatartással, ami szerinte a magyar miniszterelnöknek írt levélben testet ölt. "Nagyon nem értek egyet, éppen azért, mert párttársak vagyunk" - írta az EP-képviselő.

Az EU központjának számító Brüsszel és a szovjet birodalmat szimbolizáló Moszkva összevetése többször előfordult a kormányfő beszédeiben is. "Fölösleges az unióhoz rohangálni. Még a moszkvai időkből itt maradt nézet, hogy van egy világhatalom, ahol majd a mi sorsunk eldől. Mi képesek vagyunk arra, hogy megoldjuk a saját problémáinkat" - mondta például Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben. Idén a március 15-ei beszédében pedig úgy fogalmazott: a magyarok 1848-ban nem hagyták, hogy Bécsből diktáljanak, 1956-ban és 1990-ben nem hagyták, hogy Moszkvából diktáljanak, jelenleg pedig nem engedik, hogy "Brüsszelből vagy bárhonnan bárki diktáljon nekünk".