Orbán már beszélt fideszeseknek a Barroso-levélről

Orbán viktor, szemben az EU-val
Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs jele annak, hogy a kormány teljesíteni akarja Jose Manuel Barroso európai bizottsági elnök kérését, aki a jegybankról szóló törvények visszavonását kérte. Az erről szóló levélről Orbán Viktor már hetfőn beszélt a Fidesz-frakció előtt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő a Fidesz frakció hétfői ülésén beszélt arról a levélről is, amelyben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke felszólította a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására - mondta az [origo]-nak az ülés egyik résztvevője. A forrás szerint Orbán annyit mondott, hogy válaszolni fog a levélre, az abban foglaltakat azonban nem kommentálta a frakcióülésen.

Az [origo] által megismert, személyes hangvételű levélben Barroso azt írta: "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt". Az Európai Bizottság elnöke arra kérte a magyar kormányfőt: ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal". Barroso szóvivője kedd délután hivatalosan is elismerte, hogy két törvényjavaslat visszavonása szólították fel Orbánt.

A hétfői frakcióülésen jelen lévő fideszes politikus az [origo]-nak azt mondta: eddig semmilyen formában nem merült fel, hogy a kormány módosítani akarna jelenlegi elképzelésein, így várhatóan a Barroso kérése ellenére még az idén elfogadja a két jogszabályt a parlament. A forrás hozzátette: a levelet személyesen nem olvasta, kizárólag Orbán hétfői beszámolója, illetve a Fidesz frakciójában uralkodó hangulat alapján gondolja ezt.

A fideszes forrás szerint a jegybankról szóló törvény várhatóan elfogadható lesz azokkal a módosításokkal, amelyeket Rogán Antal nyújtott be. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy ezekről már Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is elismerően nyilatkozott. Rogán már múlt pénteken is több módosított benyújtott, a jogszabály keddi parlamenti vitájában pedig azt mondta, az Európai Központi Bank (EKB) 15 pontos javaslatából 13-at maradéktalanul átültetnek a magyar jogszabályba.

Rogán példaként említette az EKB bérezési javaslatát, azt, hogy csak monetáris és működési ügyekben számoltathassa be a jegybankot a parlament, azt, hogy az MNB ne finanszírozhassa a költségvetést közvetlenül. A fideszes képviselő bejelentette azt is, hogy még a keddi ülésnapon benyújt egy olyan módosító javaslatot, amellyel visszatér a monetáris tanács egy évvel korábbi jelölési rendje, vagyis az Országgyűlés fogja megválasztani a tagokat.

A fideszes forrás az [origo]-nak arról beszélt, hogy az Európai Unió legfőbb kritikája nyilvánvalóan az, hogy a törvénytervezet lehetővé tenné Simor leváltását. Egy módosító javaslat ugyanis megteremtené annak a lehetőségét, hogy összevonják az MNB-t és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF). A javaslat szerint pedig a két szervezet jelenlegi elnökei, Simor András és Szász Károly mandátumuk végéig az új szervezet alelnökei lennének. A fideszes politikus szerint azonban jelenleg ez azért nem jelent problémát, mert a két intézmény összevonása előtt a kormánynak konzultálni kéne az EKB-vel. A forrás szerint így a kormány álláspontja az, hogy ráér ezzel akkor foglalkozni, amikor az összevonás kérdése konkrétan is felmerül.

Rogán erről keddi parlamenti felszólalásában azt mondta: Európa a pénzügyi felügyelet és jegybanki funkciók összevonásának irányába halad. Hozzátette: nem azonnali összevonást akarnak, csupán a lehetőségét teremtik meg, hogy akár 2013-ban, akár 2014-ben megtegye a parlament. Az elmúlt napokban több kormánypárti politikus szintén azzal érvelt, hogy ez csak a jövőbeni összevonás lehetőségét teremtené meg.

Barroso emellett a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonását kérte, amely többek között egykulcsos szja-t betonozná be úgy, hogy csak kétharmados többséggel lehet módosítani a jogszabályon. A fideszes forrás is utalt ugyanakkor arra, hogy gyakorlatilag kétkulcsos adózás van, mert 202 ezer forintos jövedelem felett megmarad félszuperbruttó, vagyis 16 százaléknál több adót kell fizetni. A kormány hivatalos nyilatkozataiban tagadja, hogy kétkulcsos lenne az szja.

A kormányfő hivatalát kedd délután megkérdeztük, hogy Orbán mikor fog válaszolni Barroso levelére, a kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.