Személyiségi jogot sértett Szilvásy az UD Zrt.-ügyben

Vágólapra másolva!
A volt titokminiszter polipszerűen működő, államtitkok után fürkésző árnyék-titkosszolgálatként beszélt az UD Zrt.-ről még 2008 szeptemberében több televíziós csatornán, ezzel a Fővárosi Bíróság szerint személyiségi jogot sértetett. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság (FB) hétfői, nem jogerős ítélete szerint Szilvásy György a Gyurcsány-kormány titokminisztereként megsértette az UD Zrt.-nek, illetve a cég két egykori vezetőjének a személyiségi jogait azzal, hogy polipszerűen működő, államtitkok után fürkésző árnyék-titkosszolgálatként beszélt a cégről 2008 szeptemberében a Magyar Televízió és a Tv2 műsoraiban.

A három felperes összesen négymillió forint nem vagyoni kártérítést követel a volt minisztertől, ám az elsőfokú bíróság szerint a magánvagyonával nem felelhet valaki azért, amit hivatalos minőségében nyilatkozott, ezért a bíróság ebben a vonatkozásban elutasította a keresetet.

Az UD Zrt.-ügyben 2008 őszén számos büntetőeljárás indult, ám azok néhány hónap után megszűntek, és időközben Szilvásy, továbbá Tóth Károly volt szocialista nemzetbiztonsági bizottsági elnök és Dávid Ibolya, illetve Herényi Károly volt MDF-es politikusok ellen indult büntetőeljárás, amelyben a jövő év elején születhet elsőfokú ítélet.

Szilvásy György az [origo] kérdésére azt mondta, a Fővárosi Bíróság hétfői döntése nyomán túlnyomórészt pernyertes lett, hiszen a három részből álló keresetből kettőből neki adott igazat a bíróság. "Ezek közé tartozik, hogy nem hoztam nyilvánosságra hangfelvételeket - ezzel nem sértettem személyiségi jogokat, valamint, hogy a büntetőeljárással összefüggésben adott tájékoztatásom nem volt jogsértő" - fogalmazott a volt titokminiszter. A polipszerűen működésre utaló minősítés miatt sajnálkozását kell kifejeznie Szilvásynak, amennyiben jogerőre emelkedik az ítélet.

Az UD Zrt.-ügyről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.