Tagadja Réthelyi, hogy a fia a lázadó orvosok közé állt volna

Vágólapra másolva!
Közleményben tagadta vasárnap Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, hogy a fia is a felmondással fenyegetőző orvosok közé állt volna. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke pénteken azt mondta, hogy Réthelyi orvosként dolgozó fia is felmondásra készül az egészségügy helyzete miatt, a miniszter szerint azonban egy családtagja sem helyezett letétbe felmondási nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

Alaptalannak és rosszindulatúnak nevezte vasárnapi közleményében Réthelyi Miklós azokat az állításokat, miszerint orvosként dolgozó fia is felmondásra készülne az egészségügy tarthatatlan helyzete miatt. Az egészségügyért is felelő nemzeti erőforrás miniszter közleményben tagadta, hogy a fia felmondási nyilatkozatot helyezett volna letétbe: mint írta, egyetlen családtagja sem tett ilyet.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor pénteken állította, hogy Réthelyi fia is felmondásra készül. Papp az MTI tudósítása szerint budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "megértik azokat a kollégákat, akik megegyezés híján felállnak, köztük Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter fiát is, aki 2012-ben az egészségügy reménytelen helyzete miatt ugyanerre a lépésre készül".

A rezidensszövetség vezetője pénteken azt mondta, hogy "ha ilyen prominens szereplők is az ellátórendszer elhagyására készülnek", akkor a többi kollégától sem lehet elvárni, hogy ne tegyék ugyanezt. Papp Magor azért beszélt a miniszter fiáról, mert a szövetség ekkor mutatott be egy honlapot, amely az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait ecseteli.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által vasárnap kiadott közlemény szerint Réthelyi Miklós "megdöbbenéssel értesült arról", hogy fiát Papp Magor "saját politikai céljainak elérésére, az egészségügy helyzete körüli öncélú hangulatkeltésre használja fel". A miniszter visszautasította a fiát ért vádakat, és hozzátette, a tények tisztelete alapvető elvárás az orvosi hivatás gyakorlóitól, "s remélhetőleg ettől az érdekvédők sem függetlenítik magukat".

A Magyar Rezidens Szövetség pénteken azt állította, hogy az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai már közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását. A szervezet szerint Délkelet-Magyarországon például a neurológiai osztályokon gyakorlatilag "elfogytak" a szakorvosok, helyettük mindenhol rezidensek ügyelnek, az ünnepek alatt pedig számos helyen nem lesz szakorvosi ügyeleti ellátás.