Amerikai képviselők levélben tiltakoznak az egyházügyi törvény miatt Orbánnál

Orbán Viktor, parlament, plenáris ülés
Vágólapra másolva!
Tíz republikánus és három demokrata képviselő Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levélben azt sürgeti, hogy a magyar kormány "szavatolja minden polgár jogainak egyenlő védelmét", és vizsgálja felül a júliusban elfogadott, új egyházügyi törvényt. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette, hogy hatályon kívül helyezik a jogszabályt, azt mondta, "jogtechnikai megfontolások" miatt. A törvény miatt korábban az amerikai külügyminiszter és az amerikai külügy helyettes államtitkára is aggályokat fogalmazott meg.
Vágólapra másolva!

Nyílt levélben fordult az amerikai törvényhozás alsóházának tizenhárom képviselője Orbán Viktor miniszterelnökhöz, szorgalmazva, hogy a magyar kormány érdemben módosítsa az új egyházügyi törvényt, hogy azt összhangba hozza a magyar alkotmánnyal és a Magyarország által aláírt és ratifikált nemzetközi emberi jogi egyezményekkel.

A tizenhárom képviselő - 10 republikánus és 3 demokrata párti honatya - az MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levélben úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlament felhívását megismételve felszólítják a magyar kormányt, "szavatolja minden polgár jogainak egyenlő védelmét". Egyúttal megismételték Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek a magyar kormányhoz intézett felszólítását, hogy vizsgálja felül az új egyházügyi törvényt.

A képviselők levelükben többek között emlékeztettek arra, hogy Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium emberi jogok kérdésében illetékes helyettes államtitkára ez év július 26-i kongresszusi meghallgatásán felidézte: Hillary Clinton június 30-án tett magyarországi látogatásán kijelentette, hogy az Egyesült Államok fel fogja szólítani a magyar kormányt a törvény körültekintő felülvizsgálatára. Az [origo] Thomas Melia külügyi államtitkárral készült interjúját itt olvashatja.

A törvény tizennégy egyházat ismer el, a több vallási közösséget újra nyilvántartásba kell venni, ami Clinton szerint negatívan hat a vallásszabadsággal kapcsolatos magyarországi légkörre.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteken bejelentette, hogy hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt "jogtechnikai megfontolások" miatt. A frakcióvezető hozzátette, hogy az új jogszabályt még az idén el kell fogadni, várhatóan a két ünnep között. A politikus azt mondta, hétfőn "megtalálják" a jogtechnikai megoldást a hatályon kívül helyezésre, kijavítják a formai hibákat, ám a jogszabály "tartalmi struktúráján" nem fognak változtatni.

Az új egyházi törvényt júliusban fogadta el a parlament (erről itt olvashat). Az utolsó pillanatban, a végszavazás előtt átírt törvény egyik legfontosabb célja a szcientológusok kizárása volt az [origo] információi szerint. A pénteken visszavont törvény már csak 14 egyházat ismer el a jelenlegi 358 helyett, és kormányzati forrásaink szerint a lista később is legfeljebb ennyivel bővülhet, az egyházi státust ugyanis világvallásonként csak egyetlen közösség kaphatja meg.