Vigyétek, szevasztok! - Temetik a nyugdíjukat a magánpénztári tagok

magánnyugdíj, nyugdíjas, határozat, magán-nyugdíjpénztári vagyon
Vágólapra másolva!
Volt, aki cifra káromkodással, más sztoikus belenyugvással reagált a csütörtöki hírre, hogy  a kormány a magán-nyugdíjpénztári rendszer maradékát is felszámolná. Az [origo]-nak nyilatkozó magán-nyugdíjpénztári tagok egyike a hír hallatán ellenőrizte a sátrát, mert biztos benne, hogy nyugdíjas korában sátorban fog lakni, ennél többre nem futja majd.
Vágólapra másolva!

"Engem annyira sokkolt a hír, hogy - nem vicc -, lementem a pincébe, és megnéztem, hogy működik-e a sátram cipzárja" - mondta az [origo]-nak Koleszár Zoltán. A 35 éves férfi kiszámolta ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetet alapul véve 10-12 ezer forintos nyugdíjra számíthat, ebből pedig szerinte legfeljebb úgy lehet megélni, ha mondjuk sátrat ver a Normafánál. "Állami nyugdíjra nem számíthatok, pénzt ezentúl nem fizethetek be a magánpénztáramba, úgyhogy legfeljebb azzal gazdálkodhatok, amit eddig összegyűjtöttem a pénztárban" - magyarázta.

Koleszár Zoltán azt mondta, egy évvel ezelőtt - amikor levezényelték a magán-nyugdíjpénztári tagok visszaterelését az állami rendszerbe - nagyon sokat gondolkodott, mielőtt úgy döntött, hogy inkább lemond az állami nyugdíjról, és marad a magánnyugdíjpénztáránál. Az összes magánpénztártag 97 százaléka visszatért, mindössze 100 ezer ember döntött úgy, hogy nem kér az állami rendszerből.

"Mérlegeltem, számolgattam, fórumokra jártam, közgazdász ismerősökkel beszélgettem" - mondta. Mivel elég jól keres, és nem igazán hisz az állami nyugdíjrendszerben, ezért végül úgy döntött, hogy marad a magánnyugdíjpénztáránál, ahol a rendszer felállítása óta gyűlnek a megtakarításai. "Régen mindig azzal viccelődtem, hogy ha öreg leszek, veszek egy lakóautót, és élem az életem, hatvan felett úgyis sok helyen lehet ingyen síelni. Most a lakóautó terve sátorra egyszerűsödött" - fogalmazott.

"Nagyon ciki"

Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a költségvetés kiigazításának részeként az elmúlt egy évben érvényes átmeneti intézkedést véglegesítik, és a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állami kasszába irányítják. A sajtótájékoztatón Matolcsy legalább két évre szóló intézkedésként beszélt erről, később viszont a költségvetési bizottság benyújtott egy javaslatot a parlamentnek, amely szerint a jövőben a nyugdíjjárulék kizárólag az állami Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg, így a magánnyugdíjpénztáraknál maradt emberek nyugdíjjáruléka is az államhoz kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban erről úgy fogalmazott, az a tíz százalék, amelyet a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül százezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, az mostantól az állami nyugdíjalapba kerül, és "ez most már mindig így lesz". Orbán kérdésre válaszolva azt is mondta, "örömmel várják vissza" az állami nyugdíjrendszerbe azt a mintegy százezer embert, aki egy évvel ezelőtt nem volt hajlandó visszalépni oda. Ezek az intézkedések szinte biztosan a magán-nyugdíjpénztári rendszer végleges felszámolását jelentik.

Fadgyas Bence 27 éves szociológus több barátjával együtt egy éve úgy döntött, hogy a magánnyugdíjpénztáránál marad. Sokat beszéltek róla, és végül nem gazdasági megfontolásból, hanem "demonstrációs céllal" "vállalták, hogy antiszociálissá válnak" - mondta. Egyetért ugyan a társadalmi szolidaritás elvével, és a bejelentett állása után fizeti is az adót, de szerinte az állam viselkedése - hogy "a szolidaritás álarca alatt" Mol-részvényt vesz, és államadósságot csökkent a magánnyugdíjpénztárakból megszerzett vagyonnal - "elveszi a szolidaritásunkat".

Fadgyas Bence szerint a nyugdíjrendszer átalakításának egész folyamata "nagyon ciki", és tele volt jogtiprással, sérti a közteherviselés elvét, és az a tény, hogy aki megmaradt a magánnyugdíjpénztáránál, elesik az államitól, miközben abba a rendszerbe is fizet, tulajdonképpen egy különadó. "Az volt a legrosszabb üzenet, hogy az államnak nincs terve, egyszerűen csak gyorsan kell neki a pénz" - fogalmazott. Emellett meg van győződve arról, hogy a jelenlegi állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, és biztosan összeomlik.

"Lemondtunk mindenféle nyugdíjról"

A csütörtöki hírekre először erős káromkodással reagált, a barátai viszont "sztoikus nyugalommal" fogadták. "Nem számoltunk vele, viszont ha sejtettük volna, nem tartottuk volna hihetetlennek" - mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi rendszerben "a hitetlenkedés egyre kevesebbszer" jellemző.

"Vigyétek, szevasztok! Mi már rég lemondtunk mindenféle nyugdíjról" - mondta a fiatal szociológus. Az sem különösebben lelkesítette, hogy a magánpénztáraknál maradt emberek várhatóan megint lehetőséget kapnak rá, hogy visszatérjenek az állami rendszerbe. "Ha automatikusan visszazsuppolnak, akkor oké, de ha még nekem kell nyilatkoznom a visszalépésről, akkor inkább nyilatkozom, hogy nem nyilatkozom. Hajlandó vagyok magamat az állami rendszerből is kizárni" - jelentette ki. "Ez a rendszer, amelybe most fizetek, harminc-negyven év múlva már úgysem fog létezni" - magyarázta.

"Te nem leszel nyugdíjas Magyarországon"

Amikor a kommunikációs területen dolgozó Mérő Ádám tíz éve elkezdett dolgozni, belépett a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, és egy éve úgy döntött, hogy az állami nyugdíj helyett ezt választja. "Ennek két oka volt, egyrészt nem szerettem volna odaadni az addigi megtakarításaimat, másrészt nem szeretem, amikor elveszik tőlem a valódi döntési lehetőséget" - mondta.

"Biztonságban akartam tudni a magánbefizetéseimet, de hát most ez is ugrott" - mondta, hozzátéve, hogy félretenni azóta nemigen tudott, a hitelét próbálja meg visszafizetni. Nem számított rá, hogy a maradék magán-nyugdíjpénztári vagyont is államosítják, de megjegyezte azt is, hogy sok meglepetés érte a kormányváltás óta olyan dolgokban is, amelyeket korábban szerinte mindenki érinthetetlennek hitt.

Ma már azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövőben, ha a kormánynak pénzre van szüksége, akár az állampolgárok más megtakarításaihoz is hozzányúl. Azt ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tagnak ne adná meg a lehetőséget a kormány, most visszatérjen az állami rendszerbe. "Csak nem engedik el a tagok kezét, és üzenik, hogy te nem leszel nyugdíjas Magyarországon" - fogalmazott.