"Most úgy tűnik, csinos vagy" - Schmitt Pál osztályfőnöki órája

Schmitt Pál, rendkívüli osztályfőnöki óra, Szent István Gimnázium
Vágólapra másolva!
Sportolni kell, hogy jó legyen az illatunk, és nem szabad megelégedni a közepes eredménnyel. Többek közt ezekkel a jó tanácsokkal látta el Schmitt Pál az egyik budapesti gimnázium diákjait, akiknek azt is elárulta, hogy szerdán egy egész órát tárogatózott, mert pénteken órája lesz.
Vágólapra másolva!

"A diákok hol vannak? Nem jönnek?" - kérdezte viccelődve a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik munkatársa csütörtök délelőtt a budapesti Szent István Gimnázium üres dísztermében, ahová Schmitt Pál államfőt várták egy különleges osztályfőnöki órára. Végszóra elkezdtek bevonulni a 12. és 13. osztályos tanulók, és szépen rendezett sorokban elfoglalták a helyüket, ahol mindenkit az alaptörvény egy-egy zsebkiadása várt.

"Szerintem tök izgalmas, csak túl sokan vannak" - mondta az [origo]-nak a hátsó sorban egy lány, aki egyáltalán nem bánta, hogy az államfői látogatás miatt elmaradt a fizika- és az olaszóra, de jobb szerette volna, ha kisebb csoportokban találkoznak Schmittel. "A megtiszteltetés nagyon nagy" - mondta meghatottan az igazgató is - "az elmúlt egy évszázadunkban nálunk államfő még nem járt".

"Három dolgot tűztem ki magam elé köztársasági elnökként" - mondta Schmitt, aki a szép magyar nyelv ápolását, a tanulás fontosságát és a sportot, az egészséges életmódot ajánlotta a diákok figyelmébe. "Nem engedhetjük meg, hogy ne szépen beszéljünk magyarul" - mondta az államfő, aki szerint a nyelvet lerontják azok a "kis szerkezetek" amelyeken a fiatalok egyszerre négy emberrel csetelnek. Miközben a köztársasági elnök erről beszélt, a hátsó sorban az egyik lány épp az alaptörvény takarásában lapozgatott valamit az okostelefonján.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson!

"Én nem szeretnék közepes lenni" - biztatta tanulásra a fiatalokat Schmitt, aki legalább hatszor elismételte az olimpiai jelmondatot: "citius, altius, fortius", vagyis gyorsabban, magasabbra, erősebben. Az államfő személyes példát is említett: mivel pénteken órája lesz, szerdán egy egész órát tárogatózott. "Holnap már állva kell játszani" - mondta Schmitt, ki a tárogatózás előtt még egy fél órát sportolt is, mert "fittséget és önbizalmat sugárzó elnök" szeretne lenni.

"Nem lesznek sokan bajnokok, de örömet lelhetnek a sportban" - ajánlotta a mindennapos testedzést a diákoknak az államfő, ki szerint az iskolai testnevelés-órán túl naponta legalább két órát sportolni kellene, "hogy higiénikus legyen a benyomás rólam, hogy jó legyen az illatom".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson!

A sportról, a tanulmányi eredményekről és nyelvtudásról kérdezte Schmitt azt a három diákot is, akiket kiszólított maga mellé. A beszélgetésekben az államfő megmutatta, hogy valóban maximalista: megdicsérte ugyan a 131 kilóról 94-re lefogyott fiatalembert, de gyorsan megjegyezte: a súlyt tartani is kell, és "belülről izmokkal megölteni". "Van kockás hasad?" - kérdezte a 13-dikos diáktól.

"Most úgy tűnik, hogy csinos vagy, de ezen dolgozni kell!" - figyelmeztette a köztársasági elnök azt a göndör hajú lányt, aki bevallotta, hogy a táncon kívül semmit nem sportol. A harmadik diák, egy szemüveges fiatalember nagy dicséretet kapott az államfőtől, mikor elmondta, hogy versenyszerűen cselgáncsozott. "A cselgáncsozók sosem panaszkodnak a bírók döntésére" - mondta Schmitt. Nagy nevetést váltott ki, mikor a fiú meghazudtolta: "én panaszkodtam".

Az alig félórás találkozó végén Schmitt az új alaptörvényt ajánlotta a diákok figyelmébe, amelynek bevezetőjéből, a Nemzeti hitvallásból fel is olvasott pár mondatot. Úgy fogalmazott: jó szívvel ajánlja a zsebkiadásban kiosztott alaptörvényt a diákok figyelmébe, mert az biztosítja "a demokráciát, az emberi jogok érvényesülését és a békét" a jövő nemzedékeinek.