Közel ötven tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
Tizenhárommillió forint értékben vontak ki élelmiszert a forgalomból a téli ellenőrzés első szakaszában, tizenkét vendéglátóegység működését pedig fel kellett függeszteni, mert olyan súlyos hiányosságokat észleltek a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A kiemelt téli élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában, november 21. és december 4. között az élelmiszer-biztonságért felelős szakemberek összesen 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az élelmiszer-ellenőrök 1954 ellenőrzést végeztek, a vizsgált tételek 1,8 százalékát vonták ki a forgalomból, mintegy 13 millió forint értékben.

Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenőrzésekből - a vendéglátás nélkül - 401 termelőt, például vágóhidat, édesipari gyártót ellenőriztek. Itt leginkább higiéniai hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek, tíz gyártó figyelmeztetést kapott, és nyolc esetben bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzések első szakaszában 575 vendéglátóhelyet ellenőriztek, a vizsgált létesítmények 71,5 százaléka megfelelően biztonságos körülmények között működött. Az esetek mintegy 20 százalékánál azonban súlyos hibákat észleltek a szakemberek, a működést 12 esetben kellett felfüggeszteni. A helyszíni bírságok összege 150 ezer, míg a határozattal kiszabott bírságoké 1,3 millió forint volt.