Vágólapra másolva!
Nem biztosította a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, és nem járult hozzá a közfeladatok hatékonyabb ellátásához működése során a Nemzeti Civil Alapprogram - állapította meg vizsgálatában az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Eddig több mint 11 millió forint szabálytalanul felhasznált és elszámolt támogatás visszafizetésére kötelezték az alapkezelőt és a támogatókat.
Vágólapra másolva!

Csaknem húszmillió forintnyi szabálytalanságot tárt fel a civil szervezetek elszámolásainak ellenőrzésekor az Állami Számvevőszék - közölte Horváth Balázs, a szervezet felügyeleti vezetője. A számvevők a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) elmúlt három évének tevékenységét vizsgálták, harminc olyan civil szervezetet ellenőriztek, amelyek az adott időszakban szakmai és működési támogatást is kaptak. Eddig több mint 11 millió forint szabálytalanul felhasznált és elszámolt támogatás visszafizetésére kötelezték az alapkezelőt és a támogatókat. A számvevőszék jelzése nyomán a Magyarok Közösségépítő Egyesületének elnöke ellen az ügyészség nyomozást rendelt el pénzkezelési szabálytalanságok miatt - tette hozzá Horváth.

Az ÁSZ megállapítása szerint az NCA szabályozási és intézményi rendszere, támogatásának elosztása és felhasználásának kontrollja nem biztosította a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, és nem járult hozzá a közfeladatok hatékonyabb ellátásához. Az NCA szervezete széttagolt, működését a felelősség hozzárendelése nélküli feladatmegosztás és koordinációs hiányosságok jellemezték. A jelentés kifogásolta azt is, hogy az NCA testületeinek - háromévenkénti - személyi változásaikor nem készült hivatalos átadás-átvétel.

A működési támogatások értéke sokszorosan meghaladta a szakmai feladatokra igényelt összegekét. A szabálytalanságok nagyrészt abból álltak, hogy nem dokumentálták a támogatási célok teljesítését, az elszámolás nem felelt meg a jogszabályoknak, vagy a felhasználás végül eltért a támogatási szerződésben foglaltaktól.

Elek János, az ÁSZ főigazgatója csütörtökön elmondta, hogy Magyarországon jelenleg csaknem 50 ezer társadalmi szervezet működik, amelyek évente 500 milliárd forintnyi költségvetési támogatást kapnak. Közlése szerint az NCA-n keresztül jut el az állami támogatások 21 százaléka a civilszervezetekhez.