A Házszabály módosításával pörgetnék fel a törvényalkotást

Vágólapra másolva!
Vita nélkül határozhatna az országgyűlés a törvényjavaslatok tárgyalásáról annak a házszabály-módosításnak az értelmében, amelyet Lázár János fideszes frakcióvezető és nyolc társa nyújtott be.
Vágólapra másolva!

Új parlamenti eljárás bevezetését javasolta Lázár János fideszes frakcióvezető és nyolc társa. Indítványuk alapján a kivételes sürgős eljárással két ülésnap alatt válhatna elfogadhatóvá egy előterjesztés. A Házszabályt módosító indítványuk szerint a benyújtott és tárgysorozaton lévő törvényjavaslat adott esetben ugyanis "kivételes sürgős eljárásban" is tárgyalható. Ennek kéréséhez a képviselők egyötödének támogatása kell, ám egy képviselő ülésszakonként legfeljebb két ilyen indítvány mellé állhat. Kivételes sürgős eljárás elrendelése ülésszakonként legfeljebb hat alkalommal lenne lehetséges.

A kivételes sürgős eljárást legkésőbb az ülés előtt egy órával lehet kérni, a támogatása azonban eltér a mostani, sürgős eljárásétól. A benyújtott javaslat szerint ugyanis a kivételes sürgős eljárásban a tárgyalásról az előterjesztő esetleges felszólalása után az országgyűlés vita nélkül határoz, elfogadásához pedig a jelen lévő képviselők kétharmadának támogatása kell.

Amennyiben elfogadták az eljárást, a törvényjavaslatot összevont, általános és részletes vitában tárgyalják.

A javaslat indoklása szerint az előterjesztők úgy látják, a módosítással átláthatóbbá válik a gyorsított ütemű törvényalkotás. Jelenleg ugyanis a javaslatok sürgős tárgyalásához a képviselők négyötödének támogatása kell. Ennek helyét venné át az új szabály.