Tárki: Vezetnek a kormánypártok, de mélyponton a népszerűségük

Vágólapra másolva!
A tavalyi választások óta nem volt ilyen alacsony a Fidesz-KDNP támogatottsága, mint decemberben a Tárki Társadalomkutatási Intézet felmérése szerint. A bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók aránya újra emelkedett.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011 decemberi pártpreferencia-kutatásának adatai szerint a felnőtt lakosság körében továbbra is vezet a Fidesz-KDNP a többi párt előtt, de előnye folyamatosan olvad: a 2010-es parlamenti választások óta nem volt ilyen alacsony a kormánykoalíció támogatottsága, és egyben nem volt ilyen kicsi a különbség a kormánypártok és a nagyobb ellenzéki erők között. Decemberben újra nőtt a pártválasztásukban bizonytalanok és az azt eltitkolók aránya, így pár hónap után ismét a választók fele nem tud vagy nem akar véleményt nyilvánítani a pártválasztásáról.

A kormánypártok szimpatizánsai a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 23-ról decemberben 19 százalékra csökkent, míg az MSZP támogatottsága novemberben 10 százalék volt, december pedig 12 százalékon áll. Eközben a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya is kismértékben emelkedett: novemberben a kérdezettek 48, decemberben pedig 51 százaléka tartozott ide, azaz továbbra is a választók fele bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását. A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a novemberi 44-ről decemberre 40 százalékra csökkent. Az MSZP szimpatizánsainak aránya ebben körben szignifikáns mértékben, 5 százalékponttal volt magasabb decemberben, mint novemberben, azaz húszról 25 százalékra nőtt.

A másik két parlamenti párt támogatottsága nem változott az előző egy hónap alatt: a Jobbik a teljes népesség körében a novemberi 11 után decemberben a választók 10 százalékának támogatását élvezi, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 22 százaléknyian szavaznának a pártra. Az LMP szavazótábora a teljes népességen belül, november után decemberben is 4 százalékot tesz ki, a pártválasztók között pedig 7-ről 8 százalékra változott.

A parlamenten kívüli Demokratikus Koalíció az előző havi támogatottságát megőrizte: a teljes népességen belül két, a pártválasztók között négy százalék a párt szimpatizánsainak részesedése.