Kikopott a növekedés Orbán beszédeiből

Vágólapra másolva!
Szeret a munkáról beszélni, egyre többet fogalmaz feltételes módban és inkább javaslatokat tesz, mint kijelent Orbán Viktor miniszterelnök. Egy szövegelemző szoftver segítségével néztük végig Orbán legutóbbi nyilvános beszédeit. A kormányfő kedvenc fordulata egyértelműen ez: "Tisztelt hölgyeim és uraim!"
Vágólapra másolva!

"Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy az euróválság igenis komoly kihívás Magyarország számára" - mondta idén augusztus 17-én Orbán Viktor miniszterelnök, aki ekkor beszélt először nyíltan arról, hogy a várnál kisebb lehet a gazdasági növekedés, a kormány pedig nem várt nehézségekkel néz szembe. A kormányfő ennek ellenére azt mondta: "akármi is történjék", a GDP 3 százaléka alatt fogják tartani a költségvetési hiányt. Augusztus óta folyamatosan újabb és újabb kedvezőtlen jelek mutatkoztak az európai és a magyar gazdaságban. Az M1-nek adott, vasárnap sugárzott interjúban Orbán is elismerte, hogy a jövő évi költségvetésben eredetileg tervezett - már eleve lefelé módosított -1,5 százalékos gazdasági növekedést "legalább a 0,5 százalékig le kell vinni, de ez a felső határ, lehet, hogy inkább ez alá".

A helyzet romlásáról a kormánypárti politikusok eddig csak óvatosan nyilatkoztak, viszont a változás egyértelműen kimutatható a miniszterelnök beszédeiből. Az [origo] a Wordle nevű szövegelemző program segítségével megvizsgálta Orbán néhány fontosabb beszédét, amelyekből kiderül, milyen szavakat használt szívesen a miniszterelnök nyilvános beszédeiben. Orbán kedvenc szavajárása ez alapján egyértelműen a "tisztelt hölgyeim és uraim" megszólítás, amelyet számtalanszor elismétel a beszédeiben, de ezeket az elemzések során kivettük a szövegekből.

Augusztus 29. - a magyar külképviselet-vezetők értekezletén

A miniszterelnök a Külügyminisztériumban, a magyar külképviseletek vezetői előtt elmondott beszédében azt jósolta, hogy az euróválság, és az ahhoz kapcsolódó reálgazdasági válság nem fog elmúlni a következő néhány hónapban, sőt, évben sem. Figyelmeztetett arra is, hogy az euróválság miatt az ország szuverenitása forog kockán. Ez utóbbit olyan fontosnak tartotta, hogy összesen hatszor mondta ki - különféle ragozott formában - a szuverenitás szót.

Forrás: Wordle.net/[origo]

Orbán szerint az - összesen ötször említett - euróválság miatt az ország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe került (a veszély szó nyolcszor fordul elő a beszédben). A miniszterelnök összesen kilencszer emlegette a spekulációt vagy a spekulánsokat, akik miatt Magyarország visszasodródhat a görög útra (Görögországot vagy a görögöket összesen 13-szor említette). Orbán a legfontosabbnak az államadósság csökkentését és a gazdasági növekedést nevezte: előbbit 11-szer, utóbbit 12-szer említette.

Szeptember 12. - az úgynevezett országvédelmi terv bejelentése

A parlament őszi ülésszakénak első napján Orbán napirend előtt hirdetett újabb, országvédelmi tervnek elnevezett programot. A kormányfő beszédében összesen 18-szor használta a "javaslom" vagy "javasoljuk" igéket, tízszer pedig a "javaslat" főnevet. A legfőbb célnak a deviza alapú lakáshitellel rendelkezők megmentését nevezte, összesen 19-szer említette a devizahiteleket, húszszor a bankokat, 16-szor pedig a forintot. A kormány Orbán szerint munkát kínál mindenkinek, amit azzal is hangsúlyozott, hogy különböző formákban összesen 22-szer mondta ki a "munka" szót. A helyzet súlyosságát a kormányfő azzal jelezte, hogy tizenkétszer használta a "válság", kilencszer pedig az euróválság szót.

Forrás: Wordle.net/[origo]

Október 11. - a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén

"Aggasztó jeleket látunk magunk körül, vihar rázza meg a gazdasági rendszert és elképzelhető, hogy megismétlődik a 2008-ban kitört válság" - festett ismét sötét képet a gazdasági helyzetről Orbán Viktor az Országos Érdekegyeztető Tanács helyett létrejött Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén. A beszédben összesen 16-szor használta a "válság" szót, hatszor mondta azt, hogy "vihar", és hatszor használta a "komoly" jelzőt is.

Forrás: Wordle.net/[origo]

November 10. - beszéd a London School of Economics egyetemen

Speciális volt a London School of Economics egyetem rendezvényén elmondott beszéd, hiszen egyrészt angol nyelven hangzott el, másrészt nem a hazai, hanem a nemzetközi közvéleménynek szólt. Orbán azt mondta: "extrém nehéz" lesz elérni a jövő évi 1,5 százalékos GDP-növekedést (ma már csak 0,5 százalékot vár - A szerk.). A növekedés jelentőségét mutatja, hogy Orbán a beszédben tizenegyszer használta a "growth" szót, többször is a "battle", vagyis csata kifejezéssel együtt.

Forrás: [origo]

Orbán arról is beszélt, hogy a válság nem az euróról, hanem a felelőtlen közpénzkezelésről szól, aminek oka az erős politikai vezetés hiánya (vagyis az, hogy a politikusok nem képesek megfordítani az eladósodást). Ezt Orbán olyan fontosnak gondolta, hogy beszédében összesen 19-szer használta a"political" (politikai) szót. A magyar kormány prioritásait jelzi, hogy Orbán tízszer használta a "tax" (adó), hétszer az "expenditures" (kiadások), illetve hatszor a "competive" (versenyképes) szavakat.

December 12. - napirend előtti felszólalás

Most hétfőn az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács múlt heti üléséről számolt be Orbán a parlamentben, ami meg is látszik a leggyakrabban használt szavakon: összesen 42-szer mondta ki, hogy "Európa" vagy "európai". A kormányfő második leggyakrabban használt kifejezése a válság volt, amelyet összesen 20-szor emlegetett. Hasonló értelemben használta a "vihar" szót is, amely összesen hatszor fordult elő a beszédben. A "növekedés" szót viszont már csak ötször mondta ki.

Forrás: Wordle.net/[origo]

A válságban lévő "eurózónát" vagy "euróövezetet" összesen 17-szer említette Orbán, és ugyanannyi alkalommal használta a "cél" vagy "célkitűzés" szavakat. A tanács ülésén megfogalmazott "dokumentumokat" 14 alkalommal emlegette, és összesen hat alkalommal hivatkozott saját magára egyes szám harmadik személyben, "miniszterelnökként". A bizonytalanságot mutatja, hogy feltűnően gyakran, 15 alkalommal használta a feltételes módra utaló "ha" kötőszót.