A túl éles bírálat kockázataira figyelmezteti az amerikai nagykövetet Martonyi

Vágólapra másolva!
A külügyminiszter az amerikai nagykövetnek írt válaszában hangsúlyozza, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti párbeszédnek a szövetségesek esetében megszokott keretek között kell maradnia, különben "a legnagyobb jóakarat is visszájára sülhet el". A külügyminiszter figyelemre méltónak nevezi az amerikai észrevételeket, de szerinte a két ország közötti kapcsolat legfontosabb eleme a kölcsönös bizalom.
Vágólapra másolva!

Magyarország célja, hogy folytatódjon a párbeszéd az Egyesült Államokkal, amellyel "értékalapú barátság" köti össze, de fontos, hogy ez "a szövetségesek között megszokott keretek között" maradjon, különben "a legnagyobb jóakarat is visszájára sülhet el" - hangsúlyozza Martonyi János a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő cikkében. A külügyminiszter a Heti Válaszban megjelenő írásában válaszol Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetnek az újság előző számában megjelent cikkére.

Martonyi János hangsúlyozza: "A magyar kormány számára a megváltozott geopolitikai környezetben is egyértelmű, hogy az érték- és érdekalapú amerikai együttműködésnek nincs valós alternatívája." A külügyminiszter ugyanakkor hozzáteszi,"értékeink és eszményeink" közösek, de "történelmünk, hagyományaink és jelenlegi helyzetünk" sok szempontból különböző. "Magyarország elmúlt két évtizedének legnehezebb időszakát éli, amikor egyszerre kell egy megörökölt terhekkel súlyosbított és egy rendkívül nehéz európai helyzetben kialakult gazdasági válságból kikerülnie", és olyan változtatásokat végrehajtania, amelyek a rendszerváltoztatás politikai sajátosságai miatt eddig elmaradtak, és hátrányt jelentenek "a minden korábbinál élesebb nemzetközi versenyben is" - írja Martonyi.

A külügyminiszter egyetért az amerikai nagykövettel abban, hogy fontos, hogy minden ország megtalálja a saját megoldásait. Ebben szükség van a külvilágból érkező jelzésekre és javaslatokra, ezért folyamatosan figyelembe veszik más demokratikus országok kialakult gyakorlatát, és a máshol működő modelleket próbálják a magyar viszonyoknak megfelelően alkalmazni - írja.

Martonyi János szerint figyelembe kell venni a magyar történelmi, kulturális és jogi hagyományokat, a sajátos magyar adottságokat is, miközben "szándékainkat és lépéseinket érthetően kell bemutatnunk a külvilágnak". A külügyminiszter figyelemre méltónak nevezi "az építő jellegű amerikai észrevételeket" a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényről. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a két ország közötti kapcsolat legfontosabb eleme a kölcsönös bizalom.

A budapesti amerikai nagykövet a Heti Válaszban a múlt héten aggodalmának adott hangot a magyar demokrácia iránya miatt. Eleni Tsakopoulos Kounalakis arra biztatta a magyar kormányt, hogy az új alaptörvény hatályba lépése és a sarkalatos törvények szövegezése előtt jól fontolja meg az intézkedéseit.