Orbán: 2012 az új rendszerek bejáratásának éve lesz

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a társadalmi alrendszerek mostani átszervezése nagyobb léptékű, mint a rendszerváltozáskori átszervezések voltak. A miniszterelnök reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja, hogy a magyar gazdaság 2012-ben ne csússzon recesszióba.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint az év végére törvényi szinten készen áll az a konstrukció, az az átszervezés, amelytől azt reméli, hogy Magyarország eléri a kitűzött célokat. A 2012-es év feladata az új rendszerek bejáratása lesz - mondta Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány zárt rendezvényén, amelyről a Hír Tv kedd esti híradója tudósított.

Beszédében a kormányfő úgy vélekedett, hogy a mostani változások a társadalmi alrendszerek átszervezése szempontjából nagyobb léptékűek, mint ami a rendszerváltáskor történt ezekkel a rendszerekkel. "Az a konstrukció, az az építmény, amelytől azt reméljük, hogy Magyarország eléri a kitűzött célokat, a törvények szintjén készen áll ennek az évnek a végéig. A 2012-es évben az a feladat, hogy bejárassuk" - közölte, majd példaként azt mondta, könnyebb dolog egy új köznevelési törvényt megalkotni, mint a szeptembertől induló új tanévben a lehető legkisebb konfliktussal bejáratni azt.

A hírműsorban elhangzott, hogy a miniszterelnök szerint Magyarországnak továbbra is saját gazdasági és politikai stratégiát kell alkalmaznia. "Növekedési stratégiát kell üzembe helyeznünk, amely a magyar sajátosságokra és erőforrásokra épül. Lehet, hogy valakinek csalódást fogok okozni, de az a véleményem, hogy ma nincs nemzetközi növekedési stratégia, csak nemzeti növekedési stratégiák vannak" - mondta Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy 2011-ben 1280 milliárd forintot "hagytunk kint a vállalkozóknál, a gazdaságban és a családoknál".

Szijjártó: A teljes igazságig még egyet aludni kell

A miniszterelnök a költségvetési unióhoz való csatlakozás kapcsán következetesen végig azt az álláspontot képviselte, hogyha olyan ügyről van szó, amely a nemzeti szuverenitást korlátozza, a szuverenitás egy részének feladásával jár, arról Magyarországon csak az Országgyűlés hozhat döntést - mondta Szijjártó Péter kedd este a Hír Tv Rájátszás című műsorában.

A miniszterelnök szóvivője szerint Orbán Viktor péntek reggel világossá tette a magyar álláspontot, korábban pedig semmilyen nyilatkozat nem volt, amihez képest viszonyítani lehetett volna a péntek reggeli bejelentést. Elmondása szerint érti, hogy a Brüsszelben lévő egyes magyar médiumok képviselői nagyon várták a magyar álláspontot, ezért inkább gyorsan kitaláltak egyet, amellyel persze nem találták el a helyes megoldást - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy ezek után méltatlan bizonytalanságként beállítani azt, ha a miniszterelnök mond egy világos irányvonalat, ami nem ugyanaz, mint amit előtte néhány újságíró prejudikált volna.

Arra kérdésre, mi indokolta, hogy míg az IMF-fel folytatott tárgyalásokról saját hatáskörben döntött a kormány, most a költségvetési unióról a parlament véleményét kéri, kifejtette, az a fajta együttműködés, ami most formálódik az eurózóna 17 tagállama között, és amihez várják a tíz nem euróval fizető uniós tagországot, egy olyan típusú együttműködés, amely a nemzeti szuverenitás egy fontos részének a feladásával jár vagy járhat. A tervek ugyanis úgy szólnak, hogy a nemzeti költségvetések tárgyában az európai uniós intézmények hatáskörökkel rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a feltételeket, így például a strukturális hiányra vonatkozó előírást, a szóvivő azt válaszolta, hogy ha ezek valóban előírások lesznek, és valóban eurózóna tagország leszünk, akkor fog ez aktuális kérdésként felmerülni. Jelenleg még az sem derült ki, hogy azoknak, akik ehhez az új típusú együttműködéshez csatlakoznak, már akkor teljesíteniük kell a feltételeket, vagy majd akkor, amikor már ők is euróval fizető tagországgá válnak. Azt az értesülést, hogy a kormány zárolással fedezi majd a növekedés lassulása miatt keletkezett hiányt, találgatásnak nevezte. "Még egyet kell aludni addig, hogy a teljes igazság birtokába kerüljünk" - közölte.