IMF-miniszterként marad a kormányban Fellegi Tamás

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterként a kormány tagja marad Fellegi Tamás. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot átmenetileg Fónagy János államtitkár irányítja.
Vágólapra másolva!

Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterként a kormány tagja marad a csütörtökön lemondott Fellegi Tamás - jelentette be a Fidesz frakcióüléséről távozva Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy a változás december 15-től lép életbe, addig Fónagy János államtitkár irányítja a minisztériumot. Hogy ki lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új vezetője, azt a napokban döntik el - tette hozzá Orbán.

Mint arról beszámoltunk, a fejlesztési miniszter az IMF-tárgyalások vezetésére akar koncentrálni, ezért ajánlotta fel lemondását a múlt héten. Az [origo] információi szerint a miniszter elébe ment leváltásának, mert a miniszterelnök elégedetlen volt vele.

November végén jelentették be, hogy Fellegi Tamás vezeti azt a delegációt, amelyik tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Így, ha nem nevezeték volna ki tárca nélküli miniszternek, az a helyzet állt volna elő, hogy olyan személy vezeti a tárgyalásokat az IMF-fel, aki nem tagja a kormánynak. Ez önmagában nem akadálya az egyeztetéseknek, mindenesetre nem lett volna szokványos.

Orbán Viktor szerint a költségvetés tervezetének átírásáról nem volt szó a frakcióülésen. Arról - mondta - előbb szerdán a kormánynak kell döntenie, amint arról is, miből teremtsék elő a forint gyengülése és a növekedés elmaradása miatt kieső, nagyjából kétszáz milliárd forintot. A miniszterelnök nem válaszolt az [origo] kérdésére, mely szerint a keletkezett költségvetési lyukat bevételnövelő vagy kiadáscsökkentő intézkedésekkel, azaz megtakarításokkal vagy esetleg megszorító csomaggal tervezik-e betömni. Erről is a kormány dönt szerdán, tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő annyit mondott, hogy a költségvetés fő számait nem szabad módosítani. "Van egy világos gazdaságfelerősítő, -megerősítő stratégiánk, ahhoz bizonyos államadóssági számok, költségvetési hiányszámok tartoznak. Tehát azokon nem akarunk változtatni, azokat tartani kell, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint, mint ahogy ez még az október eleji időkben látszott" - fogalmazott Orbán Viktor.