Bírták a plázázást a rénszarvasok, gondozójuk szerint

Vágólapra másolva!
Két igazi rénszarvassal találkozhattak a múlt hét végén a vásárlók az egyik budapesti bevásárlóközpontban. Rudolf és Csillag a gondozójuk szerint szeretik az embereket, és óránként sétálhattak is a szabadban, így nem viselte meg őket a plázázás.
Vágólapra másolva!

Hatalmas tömeg volt kíváncsi Rudolfra és Csillagra, a két rénszarvasra múlt héten az egyik budapesti plázában az üzletház több dolgozója szerint. Az igazi rénszarvasokat december 6-án és a hétvégén simogathatták meg a pláza látogatói. Rudolf és Csillag, ha épp nem szerepelnek, a veresegyházi medveotthonban laknak kiskoruk óta. "Ezeket az állatokat kiskoruktól kezdve mi etettük, így élik az életüket, emberek, gyerekek között, egyébként természetes lakóhelyükön is tartják őket háziállatként, úgyhogy nem volt nekik furcsa a feladat" - mondta Kuli Bálint, a veresegyházi medveotthon igazgatója az [origo]-nak.

Szerinte a rénszarvasok szeretik az embereket, ráadásul az év többi részében is gyakran szereplnek: óvodákba, iskolákba és céges rendezvényekre is gyakran hívják őket. Az igazgató nem árulta el, hogy mennyibe került a rénszarvasokat megrendelő rendezvényszervező cégnek a mutatvány, csak annyit mondott el, hogy alapítványokhoz, óvodákba ingyen is elmennek a rénszarvasokkal, magáncégektől pedig annyit szoktak kérni, hogy a bevételből fedezni tudják az állatok egészéves ellátását, de "ez sem egy nagy összeg".

Az állatokat lószállítóval vitték a plázába, ahol délután négytől este hétig lehetett őket simogatni, de óránként tíz percre kivitték őket sétálni és legelni. "Sajnos nehezen tudjuk biztosítani nekik azt a gyér tápanyagú takarmányt, amit a természetes élőhelyükön fogyasztanak" - mondta Kuli. A zúzmó és moha helyett speciális, agancsosoknak készült tápot és lombot kap a két rénszarvas, mert a fehérjében gazdag takarmányoktól elpusztulnának.

A Medveotthonon kívül Magyarországon csak a nyíregyházi vasaparkban laknak rénszarvasok - Rudolf és Csillag is ott született -, de azok az állatok nem szelídek, a gondozóiktól elfogadják az ételt, de simogatni nem lehet őket.