Megkapta a bizottsági támogatást a bírói hivatal élére Szájer József felesége

Vágólapra másolva!
Támogatta az országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága, hogy Handó Tünde legyen az Országos Bírósági Hivatal, valamint Darák Péter a Kúria elnöke.
Vágólapra másolva!

Tizennyolc igen szavazattal, három ellenében támogatta a parlament alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága, hogy Handó Tünde legyen az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke, ugyanakkor Szájer Józsefnek, a Fidesz EP-képviselőjének, az alaptörvény egyik kidolgozójának a felesége.

A bizottság tizennyolc igen szavazattal, három ellenében, két tartózkodás mellett támogatta azt is, hogy Darák Pétert válasszák a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökévé.

A meghallgatáson Handó Tünde elfogadhatatlannak nevezte azokat az anomáliákat, amelyek ma egyes bíróságokon tapasztalhatók, például hogy akár egy év is eltelik, mire tárgyalást tűznek ki egy ügyben. "Igazgatási vezetőként azon leszek, hogy ezeket az anomáliákat megszüntessem" - mondta Handó. Konkrét elképzeléseiről azt mondta, hogy a ma rendkívül túlterhelt Pesti Központi Kerületi Bíróság mentesítése érdekében ki kell alakítani egy új kerületi bíróságot, illetve bírók átirányításával is segíteni kell az ügyhátralék ledolgozását. Erre lehetőséget ad, hogy a nyugdíjszabályok változása miatt sok álláshely szabadul fel.

Lamperth Mónika szocialista képviselő kérdésére Handó Tünde - aki Szájer József fideszes EP-képviselő felesége - azt mondta, akkor tudta meg, hogy őt jelölik az OBH élére, amikor a Köztársasági Elnöki Hivatalból felhívták. "Egyébként annyit tudok, amennyi a sajtóban megjelent" - mondta az elnökjelölt, akinek a megválasztásáról már hetek óta megjelentek kiszivárgott információk.

Lamperth a bizottság ülésén "szégyenteljes színjátéknak minősítette a jelölési folyamatot, amely szerinte nagyon sokat fog ártani a magyar igazságszolgáltatásnak. Handó erre úgy reagált, 12 éve elnöke a Fővárosi Munkaügyi Bíróságnak, amely a legnagyobb az országban, és ő maga is több ezer munkaügyi pert tárgyalt már. Futballhasonlattal élve középpályásnak nevezte magát, utalva arra, hogy egyszerre vezető és egyszerre beosztott. Rubovszky György KDNP-s képviselő Lamperth kritikáira reagálva arra emlékeztetett, hogy Handó Tünde már az előző ciklusban is pályázott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalvezetői posztjára. de akkor azt a pályázatot visszavonták.

A bizottsági meghallgatáson Darák Péter azt mondta, az újonnan létrejövő Kúria feladata nem az lesz, hogy megakadályozza az ellentétes ítéletek megszületését, hanem hogy időben észlelje a problémákat, és az ügyek eljussanak a megfelelő szakmai fórumokra. Erre szerinte az új bírósági törvény megfelelő kereteket biztosít. Darák azt ígérte, hogy a korábbiaknál nagyobb nyilvánosság mellett fog működni a Kúria, elérhetővé teszik a szakmai anyagokat, illetve bevonják a jogásztársadalmat a szakmai döntések előkészítésébe. Darák szerint a Kúriának a jövőben "a jogegység felé kell fordulnia", és elszakadnia konkrét ügyek felülvizsgálatától. Ennek érdekében, ha megválasztják, törvénymódosítást fog kezdeményezni, amellyel korlátozná azoknak az ügyeknek a számát, amelyek eljutnak a legmagasabb bírói szintre.

A jelölt fontos feladatnak nevezte ezen kívül, hogy a Kúria felkészüljön az önkormányzati rendeletek felülvizsgálatára, amelyet korábban az alkotmánybíróság végzett.

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken javasolta azt az országgyűlésnek, hogy a Kúria elnökének Darák Pétert, az Országos Bírósági Hivatal elnökének Handó Tündét válassza meg. A parlament december 13-án, kedden titkos szavazással dönt a jelöltekről.