Lázár: Hároméves kortól lesz kötelező az óvoda

Vágólapra másolva!
Fokozatosan vezetik be az egész napos iskolát, csak azokban a középiskolákban lesz kötelező központi felvételi, amelyekben túljelentkezés van, és a jelenlegi öt helyett hároméves kortól lesz kötelező az óvoda - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azután a hétfői tanácskozás után, amelyet a Fidesz-KDNP-frakció tartott a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról.
Vágólapra másolva!

A két frakció - köznevelési törvényről szóló - egyeztetése után Lázár János elmondta, hogy a pedagóguséletpálya-modell a jogszabályban marad, így a tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban. Az óvodákat érintő szabályozásról kifejtette: a köznevelési törvényjavaslat hatálybalépése után - a jelenlegi öt helyett - hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni. Ez volt az oktatási államtitkárság eredeti javaslata is, fideszes szakpolitikusok azonban négyéves kortól tették volna kötelezővé az óvodát.

A felzárkóztató osztályok javaslatától ugyanakkor elállt a kormány, így azokat a gyermekeket, akik hat- vagy hétéves korukban még nem iskolaérettek, továbbra is óvodai keretek között fogják felkészíteni az iskolára. Lázár szerint így "nem lesznek a szegregáció melegágyát jelentő felzárkóztató osztályok".

Döntöttek arról is, hogy nem lesz kötelező központi felvételi a középiskolákba, csak azokba, amelyekbe túljelentkezés van. A szakiskola hároméves lesz, ez után pedig két év áll majd rendelkezésre az érettségire. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök Lázár szerint világossá tette, hogy az országban minden iskola állami fenntartású lesz, a települési önkormányzatok azonban egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket.

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető hozzáfűzte, hogy az állam oktatáspolitikai céljainak megvalósítása érdekében "bizonyos játékszabályokat" az egyházi iskoláknak is el kell fogadniuk. Példáként azt mondta, hogy az egyházi iskolák sem válogathatnak tehetséges vagy kevésbé tehetséges gyermekek között, és nem válogathatnak hovatartozás, társadalmi státusz alapján sem. Az egész napos iskolákkal összefüggésben az a kompromisszum született a frakció és a kormányzat között, hogy azt lépésről lépésre alakítják ki.

A két tanítási nyelvű általános iskolákról azt mondta: a törvény elvileg ugyan lehetővé teszi a törvény ezek működését, de az oktatáspolitikának nem célja, hogy ilyen intézmények működjenek a következő időszakban.