Külföldön lopott autók bontóhelyét fedezték fel a Nyírségben

Vágólapra másolva!
Három magyar állampolgárt vettek őrizetbe, mert részt vettek értékes gépkocsik szétszedésében, majd az alkatrészek értékesítésében. Két ukránt még keresnek.
Vágólapra másolva!

Olaszországban, Ausztriában és Németországban lopott nagy értékű gépkocsikat bontottak szét, majd az alkatrészeket értékesítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencsen. Az ügyben három magyar állampolgárt őrizetbe vettek, két ukrán és a lopásban közreműködő társaik felkutatására nyomozás indult.

Hajas Zoltán, a rendőrségi nyírségi helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel közölte: eddig hat szétszedett Mercedes Sprinter és Vito típusú gépkocsi értékét tudták meghatározni a szakértők, közel 23 millió forint összegben. További 11 jármű értékének megállapítása még tart, az összeg várhatóan meghaladja az 50 millió forintot.

Az ügyben a kisvárdai rendőrkapitányság különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság gyanújával indított nyomozást.

Az eddigi adatok szerint egy 44 éves, rétközberencsi munkanélküli férfit még októberben keresett meg két - feltehetően - ukrán állampolgár azzal, hogy anyagi ellenszolgáltatásért biztosítson helyet az általuk odavitt kisteherautók elrejtéséhez, és működjön közre szétbontásukban. A férfi a háza udvarán helyezte el a járműveket, amelyek közül a szétbontásuk ellenére tizenhetet már sikerült beazonosítani. A nyomozók megállapították azt is, hogy a Mercedesek nagy részét Olaszországban, valamint Ausztriában és Németországban lopták el ismeretlenek.

A helyettes szóvivő megemlítette: az ügyben az eljárást, tekintettel a hatásköri és illetékességi szabályokra, a Szabolcs megyei főkapitányság folytatja.

A rétközberencsi férfi mellett őrizetbe vettek egy 28 éves székelyi és egy 40 éves kisvárdai férfit is, akik a szétbontott alkatrészek értékesítésében vettek részt.