Délmagyar: A megyehatáron váltottak mentőt egy súlyos sérülttel

Vágólapra másolva!
Egy súlyosan sérült pusztamérgesi férfival két és fél óra alatt értek a mentők a szegedi klinikára. A legközelebb állomásozó kocsi később érkezett, mint a másik megyéből riasztott egység, ebből viszont félúton áttették a súlyos sérültet egy harmadikba. Mire a 45 kilométeres utat megtették, a férfi agyhalott lett.
Vágólapra másolva!

Teherautó gázolt el egy férfit Pusztamérges belterületén múlt héten, szerda délután. A súlyos sérült a megyeszékhelytől 45 kilométerre lévő településről két és fél óra alatt érkezett meg Szegedre - ennyi ideig tartott, amíg a mentők beértek vele a klinikára - írja a Délmagyar.hu, a Csongrád megye és Bács-Kiskun megye híreivel foglalkozó internetes oldal.

Az írása szerint első körben Kiskunmajsáról jött meg a mentő, a szakemberek a helyszínen ellátták a férfit. A férfi fia azt mondta a lapnak, hogy másodjára egy betegszállító érkezett Ruzsáról, azon a kocsin viszont orvos nem volt, gyakorlatilag nem is volt dolguk. Az első mentővel végül elindultak a klinikára, félúton azonban megálltak, bevárták a Szegedről érkező kollégáikat, és áttették a sérültet hozzájuk. A fiú szerint azt mondták neki, "azért, mert Bács-Kiskun megyeiek nem mehetnek Csongrád megyébe".

Cserjés Andrea, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgató-helyettese elmondta: nincs tiltás arra vonatkozóan, hogy a mentők átmenjenek a megyehatáron, ez rendszeresen előfordul. Mint mondta, Szegednek három esetkocsija van, Kiskunmajsának egy. "Ha az az autó Szegedre jött volna, a térség ellátatlanul marad" - magyarázta, hozzátéve: éppen ezért rendszeres, hogy a megyehatáron átteszik a betegeket, ami általában mindössze néhány percet vesz igénybe.

A konkrét esetről elmondta: már a kiskunmajsai autó helyszínre érkezése előtt elindították a szegedit, a várakozásnak nem az volt az oka, hogy későn ért oda. "A beteg állapota rosszabbodott, nem lehetett vele elindulni. Nagyon súlyosak voltak a sérülései" - fogalmazott.

"Egy eszméletlen állapotban lévő, súlyos koponyasérülthez egyáltalán miért küldenek ki olyan kocsit, amelyen még orvos sincs?" - tette fel a kérdést Barzó Pál, az idegsebészeti klinika vezetője a Délmagyar írása szerint. Bár arról nem kívánt állást foglalni, hogy a két- és félórás késlekedés ronthatott-e a beteg állapotán, azt megjegyezte: szomorúnak tartja, hogy egy szegedi esetkocsinak két és fél óra kell száz kilométer megtételéhez.

A mentőszervezet orvosigazgató-helyettese viszont az mondta a lapnak: mindent a beteg érdekében tettek. "Ha indulás előtt nem stabilizálják az állapotát, a férfi vélhetően meghal szállítás közben" - tette hozzá.