A franciák és németek még bíznak Nagy-Britannia csatlakozásában

Vágólapra másolva!
A francia elnök és a német pénzügyminiszter is hasonló véleményen van arról, hogy nem aktuális Nagy-Britannia távozása a közös piacról, és hogy talán nem végleges a britek döntése, miszerint nem kívánnak csatlakozni a múlt hét pénteken véget ért uniós csúcson született megállapodáshoz. Annak ellenére, hogy fennáll az esélye: Nagy-Britannia megváltoztatja döntését, a francia elnök egy interjúban úgy fogalmazott: már két Európa létezik.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen két Európa létezik", amióta Nagy-Britannia az európai állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján nem támogatta a költségvetési szigor harmonizációjára vonatkozó uniós megállapodást - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök a Le Monde francia napilap hétfői számában megjelent interjúban.

"A (német) kancellárral együtt mindent megtettünk azért, hogy az angolok is részesei legyenek a megállapodásnak, de mostantól egyértelműen két Európa létezik. Az egyik több szolidaritást és szabályozást akar a tagok között. A másik az egységes piac logikájához ragaszkodik" - fogalmazott a francia államfő. Ugyanakkor megerősítette, hogy Európának "szüksége van Nagy- Britanniára", és "szerencsére egyáltalán nem aktuális London távozása a közös piacról". Sarkozy arra is kitért az interjúban, hogy a francia államadóssághoz kapcsolódó AAA hitelminősítés elvesztése "nehézséget" jelentene, de nem lenne "leküzdhetetlen" a kormányzat számára.

A német pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia elzárkózása az uniós csúcson kötött megállapodástól nem végleges döntés, a britek akár később is csatlakozhatnak a gazdaságpolitika szorosabb összehangolását előirányzó új szerződéshez. "Remélem, hogy Nagy-Britannia bejön a nyitott kapun" - mondta Wolfgang Schäuble a német közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Brüsszelben elhatározott változtatásokat úgy viszik véghez, hogy az új együttműködési forma beilleszthető legyen az Európai Unió rendszerébe, Nagy-Britannia így bármikor csatlakozhat.

Schäuble hozzátette: Németország továbbra is számít Nagy-Britannia uniós szerepvállalására, azt kívánja, hogy London integrációpárti politikát folytasson, és nem értékeli az uniós egység megbomlásaként a szigetország elzárkózását. A német pénzügyminiszter egyúttal szorgalmazta a múlt pénteken elfogadott terv gyors végrehajtását. A pénzügyi piacok bizalmát vissza kell szerezni, "ezért most nem dőlhetünk hátra" - fogalmazott. A fiskális unió megteremtése "nem megy máról holnapra", de a bizalmat "viszonylag gyorsan" helyre lehet állítani.

A pénteken véget ért uniós csúcson elfogadott menetrend szerint 2012 márciusáig kormányközi szerződést kötnek a költségvetési politika szorosabb összehangolásáról. A megállapodáshoz a huszonhetek közül egyedül Nagy-Britannia nem csatlakozott, kilenc ország a parlamentje jóváhagyását kéri. Az új szerződéssel kialakuló rendszer az EU működéséről szóló lisszaboni szerződésben megalkotott szabályrendszerrel párhuzamosan működik majd.

A britek jelentős többsége támogatja, hogy David Cameron miniszterelnök vétót emelt az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezet ellen - derül ki egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek 57 százaléka helyeselte, hogy Cameron megvétózta a tervezet uniós szintű elfogadását, és csak 14 százalékuk rosszallja a kormányfő lépését. A felmérés tanúsága szerint a konzervatív-liberális kormánykoalíció kisebbik pártjának, az erőteljesen EU-párti Liberális Demokratáknak a szavazói közül is 49 százalék támogatja a konzervatív párti miniszterelnök döntését.